Наутички туризам развојна шанса Србије

Наутички туризам развојна шанса Србије

09/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић потписали су данас Меморандум о разумевању у области наутичког туризма у унутрашњим пловним путевима.

 

Меморандумом се унапређује привредни амбијент и подстичу инвестиције у развој туризма и водног саобраћаја. На тај начин повећаће се видљивост наутичких потенцијала Србије, а домаћим и иностраним туристима приближиће се културне знаменитости и природне лепоте наше земље.

”Производи наутичког/речног туризма Србије су у великом раскораку с тренутним потребама туристичког тржишта. Наутички туризам јесте развојна шанса Србије чији се велики потенцијал огледа у мрежи речних токова од скоро 1.600 км дужине и Дунаву.  Због развијања ових потенцијала данашње потписивање Меморандума је веома значајно и   допринеће подстицању инвестиционе активности”, рекла је министарка Матић истакавши да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација у претходних шест година за пристане определило укупно 327.9 милиона динара.

Директор Агенције Вук Перовић истакао је да ће Меморандум умногоме унапредити наутички туризам у Србији, будући да је њиме препознат значај изградње и отварања нових међународних путничких пристаништа и марина. ,,Србија је земља великих наутичких потенцијала и сарадња са министарством допринеће да ти потенцијали буду видљивији и доступнији туристима. У наредном периоду заједнички ћемо интензивно радити на планирању и побољшању туристичке инфраструктуре. Марине  и међународна путничка пристаништа су важан сегмент путничког водног саобраћаја и употпуниће наутичку понуду наше земље. Активности Агенције биће усмерене ка планирању капиталних и приоритетних пројеката и њиховој реализацији. Уверени смо да ће размена знања, искуства и информација са министарством бити од кључног значаја да би се, након више деценија, у потпуности искористили туристички потенцијали Дунава и Саве”, навео је Перовић.

Перовић и Матић сагласили су се да ће се кроз заједничку сарадњу двеју институција ефикасније реализовати пројекти у области наутичког туризма. Изградња и отварање нових међународних путничких пристаништа и марина допринеће развоју локалних самоуправа и повећању укупних прихода од туризма у Србији.