Безбедност деце у саобраћају обавеза свих

Безбедност деце у саобраћају обавеза свих

07/09/2021 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је безбедност деце у саобраћају обавеза свих одраслих и да не постоји оправдање за њено занемаривање и за непоштовање саобраћајних прописа. 

 

 

Министар Вулин, који је у Основној школи „Деспот Стефан Лазаревић“ присуствовао представи едукативног карактера “Пажљивкова правила у саобраћају” намењеној најмлађима коју организује Агенције за безбедност саобраћаја, истакао је да је безбедност деце у саобраћају, за разлику од многих других животних ствари, нешто на шта свако од нас може да утиче.

 

 

„Безбедност наше деце није случајна, на њу може да се утиче, то је наша обавеза, за коју нико не треба да вас моли или упозорава. Нема оправдања да журите поред школе, не поштујете црвено светло, не вежете сигурносни појас себи и сапутнику у аутомобилу, нема оправдања да занемарите безбедност наше деце“, истакао је министар полиције Вулин.

 

 

Нагласио је да је прошле године у саобраћају на путевима у Србији страдало око 500 људи и да би више од пола тих трагедија могло да буде избегнуто, уз спорију вожњу и везан сигурносни појас.

„Један тренутак непажње у саобраћају може довести до тога да уништите свој и туђе животе“, рекао је министар Вулин и додао да је поносан на посвећени рад наставника у школама по питању едукације деце за безбедно понашање у саобраћају.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић  указао је да је свако треће дете које је као пешак страдало у саобраћају страдало на пешачком прелазу, што показује да возачи немају свест о опасности и ризицима брзе вожње и непоштовање саобраћајних прописа.

„Безбедност деце је приоритет у раду Агенције за безбедност саобраћаја, а кључну улогу у саобраћајном образовању и васпитању имају породица, предшколске установе, школе и сви други субјекти који креирају систем безбедног окружења“, рекао је Пешић.

Према његовим речима, едукацијом деце о безбедном понашању у саобраћају стварају се генерације које су данас безбедне као пешаци и путници у возилу, а сутра одговорни возачи са исправно изграђеним ставовима.

Пешић је навео да у образовном систему има простора за проширење едукације деце о саобраћају, саобраћајним ризицима и опасностима, што је Агенција, како је рекао препознала и направила књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“, коју прати и адекватна бојанка, као и апликација.

 

 

Додао је да је књига бесплатна и да је урађена на језицима националних мањина како би била доступна свој деци.

Директорка Основне школе „Деспот Стефан Лазаревић“ Зорица Здравковић Јовановић истакла је да је приоритет школе безбедност ученика, наставника и имовине школе.

Она је указала да школа организује низ едукација за ученике млађих и старијих разреда, кроз различите врсте трибина на тему безбедности, и изразила захвалност Агенцији за безбедност саобраћаја на дугогодишњој доброј сарадњи и донацији полигона за симулацију ситуација у саобраћају.

Додала је да у школи постоји и секција „Шта знаш о саобраћају“ и да ученици који похађају ту наставу остварују висока места на такмичењима.