Влада Србије усмерена ка процесуирању ратних злочина

Влада Србије усмерена ка процесуирању ратних злочина

07/09/2021 Off By BERB

Foto: mpravde.gov.rs

 

Министарка правде Маја Поповић присуствовала је округлом столу посвећеном представљању Предлога националне стратегије за процесуирање ратних злочина за период од 2021. до 2026. године и Акционог плана за њено спровођење за период од 2021. до 2026. године.

 

 

Том приликом је истакла да овај стратешки документ представља путоказ реформи у области процесуирања ратних злочина, као и специфичних корака које ће Република Србија наставити да предузима у циљу свеукупног унапређења регионалних односа и приступа Европској унији.

Истовремено, навела је да би се општи циљ Стратегије, дефинисан као оснаживање процесних и ванпроцесних механизама за сузбијање некажњивости ратних злочина, заштита и подршка жртвама, откривање судбине несталих лица и изградња друштвеног амбијента толеранције и помирења, остварио њеним ефикасним спровођењем, што би на ширем плану допринело решавању преосталих болних питања из периода распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Након уводног излагања министарке правде Маје Поповић, присутнима се обратио и амбасадор Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, Јан Брату, који је поздравио напоре Владе Републике Србије усмерене ка процесуирању ратних злочина, истичући да Стратегија и Акциони план представљају значајне стратешке документе и корак напред на овом пољу, те се захвалио Министарству правде Републике Србије на позиву на учешће у консултативном процесу и исказао задовољство што су Акционим планом уважене препоруке Мисије ОЕБС-а управљене ефикаснијој имплементацији Стратегије.

У оквиру уводног обраћања, говорили су и саветник у Министарству за европске интеграције, Југослав Милачић, као и представник Делегације ЕУ у Републици Србији, Матеја Норчић Штамцар.

Текст Предлога националне стратегије за процесуирање ратних злочина за период од 2021. до 2026. године и Акционог плана за њено спровођење за период од 2021. до 2026. године, представили су државни секретар Министарства правде, Бојана Шћепановић, шеф регионалног програма УНДП за подршку суђењима за ратне злочине, Иван Јовановић, тужилац за ратне злочине, Снежана Станојковић, судија Вишег суда у Београду, Зорана Трајковић, председник Комисије за нестала лица, Вељко Одаловић и виши научни сарадник Института за криминолошка и социолошка истраживања, Милица Колаковић Бојовић.

Округлом столу присуствовао је и директор Правосудне академије, Ненад Вујић.