Pojačati nadzor u javnom prevozu i tržnim centrima

Pojačati nadzor u javnom prevozu i tržnim centrima

31/08/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: rts.rs

 

Pomoćnik ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije Goran Stamenković izjavio je danas da su inspektori tokom kontrole sprovođenja propisanih mera za suzbijanje epidemije koronavirusa naišli na brojne nepravilnosti, i to kod pravnih lica i organizatora određenih manifestacija.

Stamenković je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je inspekcija sprovodila ovu kontrolu tokom jula i avgusta, pri čemu je napisano približno 300 prekršajnih naloga.

Ugostiteljstvo je bilo prvo na lestvici kažnjavanja zbog nepoštovanja distance, objasnio je on i najavio da će, osim klasičnog povećanja inspekcijskog nadzora, država pokušati i da na drugi način mobiliše inspektore.

On je naveo da se nepravilnosti koje su konstatovane na terenu odnose na zaposlene koji ne nose zaštitne maske i korona redare koji nisu radili svoj posao na pravi način, zbog čega je i povećan broj kaznenih mera u tržnim centrima.

U skladu sa tim, Stamenković je poručio da će se insistirati na pojačanom nadzoru u javnom prevozu, tržnim centrima i megamarketima.

Javni prevoz je prepoznat kao mesto sa povećanim rizikom od zaraze i iz tog razloga će se insistirati na pojačanom nadzoru poštovanja mera, ukazao je pomoćnik ministra, izrazivši očekivanje da će lokalne samouprave i komunalne inspekcije dati pun doprinos svemu tome.

On je preneo da se narednih dana očekuje sastanak radne grupe povodom početka školske godine i povratka građana sa godišnjih odmora, nakon čega  će biti pripremljene određene instrukcije u vezi sa onim što bude prepoznato kao rizik.

Prema njegovim rečima, protivepidemijske mere su i dalje na snazi i kazne su ostale nepromenjene – 300.000 dinara za pravna lica, 150.000 za preduzetnike, 50.000 dinara za odgovorno lice, 30.000 za koronaredare i 5.000 za građane koji ne poštuju propisane mere lične zaštite.