„Roštiljijada“ jedna od najvećih privredno-turističkih manifestacija u Evropi

„Roštiljijada“ jedna od najvećih privredno-turističkih manifestacija u Evropi

28/08/2021 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić posetila je danas 31. po redu „Roštiljijadu u Leskovcu, istakavši da je ovo jedna od najvećih privredno-turističkih manifestacija u Evropi, zbog koje se ovaj grad na turističkoj karti Srbije prepoznaje po specijalitetima sa roštilja.

 

Matić je navela da ovo umnogome doprinosi porastu imidža Leskovca kao velikog centra juga Srbije, imajući u vidu da manifestaciju godišnje poseti blizu pola miliona posetilaca.

Ona je dodala da je Leskovac grad duge i bogate istorije, sa mnogim prirodnim lepotama u njegovoj okolini, poput planine Kukavica koju mnogi ljubitelji prirode smatraju i vazdušnom banjom, Grdeličke klisure i Strogog rezervata prirode ”Zeleniče”.

Takođe, kako je dodala, tu se nalaze i ostaci tvrđave iz 15. veka Skobaljić grad, kao i jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji, Caričin grad, koji privlači veliku pažnju turista.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u periodu od 2015. do 2021. za projekte razvoja turizma u Leskovcu ukupno opredelilo 34.500.000 dinara, od čega je 19.500.000 dinara izdvojeno za manifestaciju Roštiljijada”, precizirala je Matić.

Ona je istakla da je u ovoj godini Ministarstvo odobrilo sredstva u iznosu od 10.000.000 dinara za sanaciju omladinskog naselja na Vlasinskom jezeru, čime će biti obezbeđeni uslovi za odmor, rekreaciju i edukaciju, kao i unapređenje i osavremenjavanje smeštajnih kapaciteta.

Prema njenim rečima, to će doprineti stvaranju opšteg pozitivnog imidža Vlasine kao konkurentne destinacije i stvaranju turističkog proizvoda Vlasinskog jezera.