Penzionerima u septembru 50 evra pomoći

Penzionerima u septembru 50 evra pomoći

28/08/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će 22. septembra penzionerima biti isplaćeno 50 evra pomoći države, dok će u novembru svi građani dobiti po 30 evra, a u decembru još po 20 evra.

Mali je, gostujući na televiziji “Prva”, naveo da će u februaru ili martu naredne godine penzionerima biti isplaćeno još 20.000 dinara.

On je istakao da od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidacija, minimalac raste tri puta brže nego što raste BDP, i objasnio da su razgovori o minimalnoj zaradi deo kontinuiranog procesa i da je vrlo važno što je socijalni dijalog uspostavljen.

Vlada se trudi da uspostavi balans i da sve strane budu zadovoljne, rekao je ministar i podsetio na to da je juče održan sastanak SES-a, gde je država predložila da minimalna zarada bude 35.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto.

Od 2017. godine minimalna zarada porasla je 52 odsto, a BDP 17,3 odsto, dok je cena minimalne potrošačke korpe porasla približno deset odsto, ukazao je on i podvukao da minimalna zarada raste pet puta brže od minimalne potrošačke korpe, pri čemu minimalac trenutno pokriva 81,5 odsto korpe.

Prema njegovim rečima, minimalna zarada je glavni pokretač i utiče na prosečnu zaradu u Srbiji, te da se Vlada zalaže da dostigne minimalnu potrošačku korpu.

Po projekcijama, 2023. godine treba da budu izjednačene minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada. Mi ćemo sa ovim povećanjem minimalne zarade, povećanjem plata i penzija 2022. imati prosečnu platu u Srbiji od 670 evra minimum, naglasio je Mali i dodao da se ide ka cilju koji je zacrtan planom “Srbija 2025”, da prosečna zarada do kraja 2025. bude 900 eura.

Pored toga što idemo sa povećanjem minimalne zarade, idemo i sa rasterećenjem opterećenja na zarade. Povećaćemo neoporezivi deo zarada na 19.300 dinara, umesto dosadašnjih 18.300 dinara, precizirao je on i dodao da je pored te olakšice Ministarstvo finansija predložilo da se doprinosi za PIO smanje za 0,5 odsto.

Mali je predočio da odgovorna ekonomska politika dovodi do rasta plata i penzija, odnosno standarda, i to u doba najveće ekonomske krize izazvane pandemijom, kao i da je država očuvala fiskalnu stabilnost.

U junu udeo javnog duga u BDP-u bio je 55,5 odsto, dakle daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto. Takođe, više od 200 milijardi dinara imamo trenutno na računu i potpuno smo likvidni, potvrdio je ministar i objasnio da upravo zato država može da pomogne privredi i građanima u svakom trenutku.

Mali je najavio da će stopa rasta BDP-a ove godine biti minimum 6,5 odsto i da ćemo biti prva ili druga ekonomija u Evropi, uz napomenu da se u Srbiji trenutno gradi sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Nikada se više nije gradilo, nikada veće nisu bile plate i penzije. Pokazali smo da u doba najveće krize država reaguje na najbolji mogući način i štiti, ne samo privredu, već pomaže i građanima, a da, pritom, nijednog trenutka ne narušava makroekonomsku stabilnost, naglasio on.

Ministar se osvrnuo i na projekat “Moja prva plata”, ističući da je to sjajna ideja koju smo sproveli prošle godine i koja je naišla na fantastičan odjek kod mladih, zbog čega idemo i sa drugim krugom.

Do 20.septembra se prijavljuju poslodavci, a od 1.oktobra mladi sa srednjim i visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva koji žele posao, precizirao je on i poručio da je Vlada veoma posvećena ovom projektu.