Potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice do Golupca

Potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice do Golupca

28/08/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto; Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom kompanije Shandong Hi-Speed Group, a nakon sastanka prisustvovao je potpisivanju Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji državnog puta 1. B reda, deonice brze saobraćajnice: auto-put E-75 Beograd-Niš (petlja Požarevac) – Požarevac (obilaznica)  – Veliko Gradište – Golubac.

 

 

Predsednik Vučić je istakao da je ugovor potpisan posle mnogo meseci izrade idejnog projekta i borbe za što je moguće nižu cenu izgradnje puta dugog gotovo 70 kilometara. On je naveo da je vrednost radova 337 miliona evra, a da će radovi biti okončani u novembru 2024. godine.
“Za tri godine ići ćemo od Beograda do Gradišta za sat vremena, do Golupca za sat i 15 minuta. Mislim da to niko nije sanjao. Spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava i sa jednim od najlepših delova zemlje, sa divnim narodom na istoku, koji smo zapostavljali ne samo 80 godina, već više od veka”, rekao je predsednik Vučić i istakao da je ponuda kineske kompanije bila 337 miliona evra, a prva sledeća čak 407 miliona evra, te zahvalio kineskim partnerima na dobroj i korektnoj ponudi. On je precizirao da put neće voditi uz obalu Dunava, već se put od Velikog Gradišta do Golupca skraćuje, a pritom se ide preko onih mesta koja su zaboravljena i u kojim je ostalo da živi malo ljudi.
“Mi ovim gradimo budućnost za požarevački kraj, ceo Braničevski, ali i Borski okrug. Ovim im dajemo garanciju za budućnost, da možemo da dovodimo investitore, a podižemo i sve turističke kapacitete “, naveo je predsednik Vučić i dodao  da se time što put ne ide uz Dunav štiti životna sredina.  On je zahvalio kineskim partnerima, ambasadorki te zemlje u Srbiji Čen Bo, kao i kineskom predsedniku Si Đinpingu, na svoj dosadašnjoj podršci.
“Ne krijemo prijateljski odnos prema Kini, ponosimo se time i želimo da nastavimo da razvijamo našu zemlju, kao i naše bilateralne odnose”, poručio je predsednik Vučić.
Zamenik direktora kineske kompanije Sjin Meng rekao je da je počastvovan što će raditi na projektu izgradnje brze saobraćajnice na Dunavskoj magistrali.
“Obećavam da će naša kompanija nastaviti sa profesionalnim odnosom prema poslu, da će koristiti tehničke prednosti i na taj način doprineti jačanju infrastrukture u Srbiji”, naveo je Sjin Meng i podsetio da je ta kompanija 2019. godine uspešno završila deonicu Obrenovac-Ljig na auto-putu Miloš Veliki, a da su prošle godine počeli radovi i na brzoj saobraćajnici Valjevo -Lajkovac.
Ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo čestitala je na potpisivanju ugovora i istakla da je to novi važan rezultat saradnje dve zemlje u oblasti infrastrukture. Ona je zahvalila predsedniku Vučiću što pridaje veliku pažnju saradnji Kine i Srbije i dodala da se dve zemlje i u teškim uslovima pandemije zalažu za ekonomski razvoj zemlje.