Matić otvorila manifestaciju “Nušićijada”

Matić otvorila manifestaciju “Nušićijada”

27/08/2021 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić otvorila je danas 12. ivanjički festival kulture, humora i zabave ”Nušićijada”.

 

Matić je tom prilikom istakla da, iako je Branislav Nušić rođen u Beogradu, “Nušićijada” je rođena u Ivanjici, i ujedno poželela svima uspešan festival i uživanje u trodnevnom prazniku humora i veselja.

Ona je je navela da se posebnost i značaj ove manifestacije međunarodnog odziva ogleda, pre svega, u dugoj tradiciji negovanja sećanja na Nušića i njegova nenadmašna dela, ali takođe i u naporima lokalne zajednice koja posvećeno i ponosno godinama razvija festival i predstavlja svoj nacionalni i kulturni identitet.

Ministarka je ukazala na to da je ivanjički kraj turistički dragulj Srbije i pionir u seoskom turizmu, a ovaj kraj prepoznao i UNESKO, koji je planinu Goliju uvrstio u jedini prirodni rezervat biosfere u Srbiji.

Svesni prirodne, ali i kulturno-istorijske vrednosti ovog kraja, resorno ministarstvo, kako je naglasila, teži unapređenju kvaliteta turističke i kulturne ponude ovog podneblja.

Prema njenim rečima, u periodu od 2015. do 2021. godine uloženo je 34.180.000 dinara za različite infrastrukturne i projekte promocije, manifestacije i edukacije.

Pri dolasku na ”Nušićijadu”, Matić je zajedno sa predsednikom Opštine Momčilom Mitrovićem obišla COVID-19 punkt postavljen na ulasku u grad, na kome se proveravaju potvrde o vakcinaciji, PCR ili antigenski testovi, a moguće je i testirati se u obližnjem Domu zdravlja.