Селаковић и Зорчич о сарадњи Србије и Словеније

Селаковић и Зорчич о сарадњи Србије и Словеније

27/08/2021 Off By BERB

Foto: MSP

 

Министар спољних послова Републике Србије састао се данас у Београду са председником Државног збора Републике Словеније Игором Зорчичем. 

 

 

Саговорници су разговарали о даљем унапређењу билатералне сарадње и политичког дијалога на свим нивоима, а министар Селаковић је казао да је Србија заинтересована да се настави са праксом организовања посета на високом и највишем нивоу као и са редовним одржавањем заједничких седница влада.

 

Шеф српске дипломатије рекао је да очекује да ће Словенија, као председавајућа Савету ЕУ, остати доследна у подршци проширењу ЕУ на Западни Балкан, истакавши да изузетно цени сву помоћ коју нам је до сада пружила у процесу евроинтеграције.

 

На састанку је било речи и о могућностима даљег унапређења економске сарадње, која бележи константан раст у областима трговинске размене и инвестиција.

 

Разговор је био прилика и за размену мишљења о положају српске заједнице у Словенији.

 

Министар Селаковић је председника словеначког парламента упознао са током дијалога Београда и Приштине, подсетивши да је Београд у потпуности посвећен нормализацији односа са Приштином и да се залаже за компромисна решења која ће бити одржива и примењива, али и упозорио на неспровођење и све чешћа кршења Бриселског споразума од стране Приштине.