Добри политички и економски односи Србије и Словеније

Добри политички и економски односи Србије и Словеније

27/08/2021 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Државног збора Републике Словеније Игором Зорчичем и нагласила да са том државом постоје веома добри политички и економски односи.

 

 

Премијерка Брнабић истакла је на састанку у Влади Србије значај одржавања седница двеју влада, а њен саговорник оценио да се добри билатерални односи негују на више нивоа и у том контексту навео да у словеначком парламенту успешно ради и посланичка група пријатељства са Србијом.

 

Председница Владе Србије честитала је Словенији на председавању Европској унији и захвалила на искреној и отвореној подршци коју та земља пружа Србији на њеном путу ка пуноправном чланству у ЕУ и чврстом ставу да је неопходно проширење Уније на Западни Балкан.

 

Према њеним речима, Србија је спремна за отварање два кластера, а значајан помак је учињен у областима владавине права, слободе медија, борбе против корупције и организованог криминала.

 

Председник Државног збора Републике Словеније сагласан је да би проширење ЕУ на Западни Балкан осигурало регионалну безбедност и да очекује да на наредној Међувладиној конференцији, на јесен, дође до извесних помака. Он је поновио да је то један од спољнополитичких приоритета његове земље и додао да је на том пољу и парламентарна дипломатија од посебне важности.

 

Када је реч о положају припадника српског народа у Словенији, Зорчич је рекао да је то питање у Словенији препознато и то не само када је реч о Србима, већ и о другим народима, и да је зато формиран Савет за мањине који ће обезбедити бољу примену права припадницима свих националних мањина