Селаковић разговарао са шефом вијетнамске дипломатије

Селаковић разговарао са шефом вијетнамске дипломатије

27/08/2021 Off By BERB

Foto: MSP

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са министром иностраних послова Социјалистичке Републике Вијетнам Буи Тан Соном.

 

Министри су се осврнули на дугу историју билатералних односа наших земаља и традиционално пријатељство Србије и Вијетнама.

 

Министар Селаковић је изразио уверење да ће интензивирање политичког дијалога Србије и Вијетнама, кроз реализацију посета на високом и највишем нивоу, дати додатни импулс даљем развоју свеукупне билатералне сарадње, истакавши да је неопходно и јачање економских односа.

 

Двојица министара договорили су одржавање политичких консултација у наредна два месеца и указали на потребу интензивирања односа Србије и Вијетнама на свим пољима, а нарочито политичким и економским који обилују неискоришћеним потенцијалима.

 

Селаковић је поручио и да Србија разматра да у наредном периоду поново отвори Амбасаду у Вијетнаму, која је затворена 2001. године из економских разлога.

 

Шеф српске дипломатије захвалио је вијетнамском колеги на принципијелној и активној подршци Вијетнама територијалном интегритету и суверенитету Србије у свим међународним форумима.

 

Сагласивши се да се пријатељи најбоље препознају у тренуцима тешких изазова, министри су разговарали о могућности да Србија донира извесне количине антиковид вакцина како би се олакшала тешка епидемиолошка ситуација у Вијетнаму.

 

Министар Селаковић искористио је ову прилику и да вијетнамског колегу позове да, 11. и 12. октобра у Београду, учествује у обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља.