Veliki prostor za unapređenje saradnje Srbije i Egipta

Veliki prostor za unapređenje saradnje Srbije i Egipta

22/08/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Kairu da Srbija i Egipat imaju tradicionalno dobre odnose i da postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje na brojnim poljima.

 

Selaković je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Egipta Samehom Hasanom Šukrijem, istakao da tradicionalno dobri odnosi dveju zemalja počivaju na čvrstim istorijskim sponama.

Ministar je podsetio na to da su ti odnosi u prošlosti bili odlični, posebno u vreme predsednika Nasera i Tita, kada su u okviru Pokreta nesvrstanih, Jugoslavija i Egipat sarađivali na korist čitavog nezavisnog i slobodnog sveta.

On je preneo da je sa Šukrijem razgovarao o unapređenju bilateralnih veza, kako na političkom nivou, tako i u sferi ekonomije, pri čemu je konstatovao da su Srbija i Egipat ove godine imali frekventnu razmenu poseta na visokom nivou.

Prema njegovoj oceni, takvi susreti su prilika da sagledamo šta smo učinili u prethodnom periodu i da napravimo planove za budućnost.

Razgovarali smo i o temeljima naših odnosa u prošlosti, a to je osnivanje Pokreta nesvrstanih. Srbija će ponovo biti mesto gde će se, verujem, sve zemlje osnivači, kao i zemlje članice, okupiti u oktobru. Za nas će biti velika čast da ugostimo predsednika Egipta u Beogradu, rekao je ministar.

 

Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano i o regionalnim pitanjima, situaciji na Bliskom istoku i Balkanu, a poseban akcenat je stavljen na ekonomsku saradnju.

On je ukazao na to da je tokom susreta bilo reči o mogućnosti da se do kraja godine organizuje sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kao i sednica Zajedničkog poslovnog saveta, jer postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima kao što su poljoprivreda, turizam, telekomunikacije, energetika, zdravstvo i druge.

Selaković je Šukrija informisao o rezultatima Srbije u borbi protiv epidemije koronavirusa, ali i činjenici da je Egipat sve popularnija turistička destinacija za građane naše zemlje.

Ponosni smo na činjenicu da u prvih sedam meseci ove godine, prema broju stanovnika, mi predstavljamo najbrojniju turističku naciju u Egiptu, naveo je on, dodavši da je više od 140.000 srpskih turista posetilo tu zemlju.

Ministar inostranih poslova Egipta ocenio je da su odnosi Srbije i Egipta obeleženi međusobnom solidarnošću i da su dve zemlje saglasne po mnogim pitanjima u međunarodnoj politici

Razgovarali smo i o uspostavljanju mehanizama koji će biti na korist dva naroda. Planiramo da nastavimo saradnju na različitim nivoima i da radimo na produbljivanju u raznim oblastima, naročito ekonomiji, naglasio je Šukri.

Prema njegovim rečima, predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi zahvalan je na pozivu da učestvuje na obeležavanju 60-godišnjice prve Konferencije Pokreta nesvrstanih, u oktobru u Beogradu.