Obnova i unapređenje veza Srbije i afričkih zemalja

Obnova i unapređenje veza Srbije i afričkih zemalja

22/08/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je, nakon posete Keniji, Zimbabveu, Zambiji, Namibiji i Angoli, da u tim zemljama postoji opšte raspoloženje da se na osnovama tradicionalno bliskih odnosa, uspostavljenih u vreme nekadašnje Jugoslavije, veze obnove i unaprede.

Selaković je, sumirajući rezultate posete ovim zemljama, istakao da je Srbija u tom delu sveta prepoznata kao prijateljska zemlja i da je od afričkih prijatelja dobio jasne poruke podrške našem nacionalnom interesu i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Kako da ne budem zadovoljan time što Srbija, koja je pre samo sedam godina bila na ivici ekonomske propasti, danas poklanja vakcine svojim afričkim prijateljima, rekao je on.

Kako je naveo, to je veliki uspeh za nas, a reakcije naših prijatelja su ozbiljno priznanje za na naše državno rukovodstvo, za predsednika Republike i Vladu Srbije, za sve ono što smo uspeli da uradimo da bismo došli u ovu situaciju.

Ministar je ukazao na to da je vakcina protiv koronavirusa neophodna milionima ljudi u Africi, i da onaj ko je spreman da pruži tu vrstu pomoći dobija najiskreniju ljudsku zahvalnost.

Selaković je istakao da su mu predsednici Namibije i Angole preneli da žele da posete Beograd kako bi odnosi naših zemalja nastavili da se produbljuju na najvišem nivou.

On je rekao i da je iskazana jasna spremnost prijateljskih afričkih zemalja da u oktobru u Beogradu učestvuju u obeležavanju 60-godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Prema njegovim rečima, postoji mnogo načina za saradnju sa afričkim zemljama na obostranu korist, razmenom iskustava i pružanjem ekspertske pomoći, ali i značajnijim povratkom srpskih preduzeća na taj kontinent.

Ministar je izrazio uverenje da će u bliskoj budućnosti srpske kompanije sve više investirati u Africi i otvarati fabrike na tom kontinentu.