Повећање капацитета ковид амбуланти на територији читаве Србије

Повећање капацитета ковид амбуланти на територији читаве Србије

22/08/2021 Off By BERB

Извор: srbija.gov.rs/ Фото: Танјуг

 

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је данас да се не може да предвидети у ком правцу ће се кретати епидемија, али да је неопходно да се припремимо за наредне три недеље јер се процењује да ће се број заражених повећавати.

Лончар је, након састанка с директорима ковид болница, истакао да ће због тога бити појачани капацитети у ковид амбулантама, додавши да је циљ да се што дуже за ковид пацијенте користе болнице направљене за то, а не да се отварају нови капацитети.

Ништа нећемо постићи ако се посветимо само ковид пацијентима, а не и другима, јер ако морамо да претварамо болнице у ковид, онда ће нековид пацијенти умирати због тога што нису могли код лекара и на прегледе на време, истакао је министар.

Он је навео да се здравствени систем припрема за оно што следи, пре свега за повратак српских држављана са летовања, а за које је утврђено да су позитивни.

Део људи који ће се вратити са пута а потврђено им је да имају коронавирус у Албанији, Црној Гори, Грчкој. Морамо да збринемо њих и људе који ће се вратити а не знају да су позитивни и због тога је битно да појачамо капацитете у ковид амбулантама на територији читаве Србије, објаснио је министар.

Лончар је упозорио на то да ће проблем са коронавирусом трајати годинама, јер је пропуштена прва шанса да се стекне колективни имунитет, с обзиром на то да је било довољно вакцина а да се грађани нису вакцинисали.

Министар је указао на то да се сада види колики је значај болница у Батајници и у Крушевцу, најавивши да ће за неколико дана и болница у Новом Саду почети да ради.

Лончар је навео да је потребно дати предност вакцинисаним грађанима и допустити им да присуствују скуповима, додавши да се залаже за ковид пропуснице и да организатори треба да траже или потврду о вакцинацији или тест на коронавирус и да тако пуштају грађане да присуствују окупљањима.