Отворен презентациони центар Павиљона Србије на “ЕКСПО 2020 – Дубаи”

Отворен презентациони центар Павиљона Србије на “ЕКСПО 2020 – Дубаи”

20/08/2021 Off By BERB

Данас, мало више од месец дана пре почетка “ЕКСПО 2020 Дубаи”, за коју домаћини очекују невероватних 25 милиона посетилаца из целог света, Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка Србије на “ЕКСПО 2020, Дубаи” и Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за “ЕКСПО 2020 – Дубаи”, отвориле су презентациони центар Павиљона Србије у “Галерији Београд”.

 

 

 

На овом месту, почев од данас, сви посетиоци ће по први пут моћи да прошетају и упознају се са Павиљоном Србије на предстојећој Светској изложби у Дубаију – и то из нашег града. Уз помоћ најсавременије ВР технологије посетиоци ће моћи уживо да обиђу и прате дешавања на Павиљону Србија, у виртуелној реалности.

Поред обиласка Павиљона, сви заинтересовани представници компанија и привредници ће управо на овом месту моћи да добију све неопходне информације о начину пријављивања за њихово учешће у привредној делегацији Србије, на овој најважнијој глобалној манифестацији у историји.

Showroom у Галерији Београд, биће отворен сваког дана од 10.00 ујутру до 22.00 часа увече.

Тема наступа Републике Србије на Светској изложби у Дубаију је “Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, креирамо будућност”.

Импозантни Павиљон Србије, површине 2000 м2, налази се у тематском делу “Мобилност”.

Павиљон Србије је осмишљен као својеврсна временска капсула, са косим кровом по узору на винчанске грађевине, повезује заоставштину 7 000 година старе винчанске културе са дигитално напредном, савременом Србијом, што представља окосницу нашег наступа на предстојећој Светској изложби.

Павиљон ће бити у потпуности дигитализован и пружиће могућност виртуелног путовања, како кроз различите реалности, тако и кроз различите временске епохе, заувек бришући поделу између физичког и дигиталног света.

На овај начин виртуелна изложба у Павиљону Србије омогућава посетиоцима да се упознају са нашом земљом, не само уживо на павиљону у Дубаију, већ из било које тачке на планети.

Посетиоци постају дигитална бића – аватари који могу да истражују бесконачне могућности наших виртуелних изложбених простора, као и да комуницирају са другим аватарима у реалном времену, па чак и да уговоре састанак.

Најновија технологија ће рекреирати и упознати посетиоце са 7 000 година старом револуционарном и иновативном Винчанском културом, као и са српским великанима који су задужили човечанство попут Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића. Истовремено, милиони посетилаца из целог света моћи ће  да истраже највећа блага наших националних музеја, технолошких иновација и туристичке понуде током 6 месеци трајања Експо-а.

“Учешће на Светским изложбама давно је превазишло оквире представљања културе, историје и идентитета једне земље. Основна функција наступа на Светској изложби сваке земље учеснице је представљање иновација, технолошких и научних успеха, пословних прилика и повезивање са пословном заједницом земаља Блиског Истока, али и целог MEASA региона, као и целим светом. Представљањем на Светској изложби желимо да отворимо нове шансе за развој Србије кроз умрежавање са кључним актерима светске бизнис заједнице и презентујемо нашу земљу као стабилну инвестициону дестинацију”, истакла је Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка Србије на “ЕКСПО 2020, Дубаи”.

Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за “ЕКСПО 2020 – Дубаи”, је нагласила: „Kроз целовит бизнис програм и учешће бројних пословних људи и компанија, институција и стартапова из Србије, светској бизнис заједници представићемо: зашто је Србија прва у Европи по директним инвестицијама, зашто је зову Силицијумском долином Балкана, због чега  је лидер у еУправи, поносан домаћин Европског центра изврсности за ICT решења у пољопривреди и једна од земаља са најбољим резултатима у борби против пандемије и имунизацији”.

Светска изложба – „ЕКСПО 2020 Дубаи“ биће одржана од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, под темом “Повезивање умова, стварање будућности”

Ово ће бити прва Светска изложба икада организована у арапском свету, на подручју Блиског Истока, Африке и Јужне Азије (МЕАСА регион), на којој је присуство потврдило преко 190 земаља света.

„Галерија Београд“ је већ препозната као атрактивна туристичка дестинација и једно од омиљених места наших суграђана и верујемо да ће управо на овом месту посетиоци радо долазити и обилазити Павиљон Србије у Дубаију током трајања Експо-а и бити у току са највећим иновацијама које свет буде представио.