Захвалност Замбије због донираних вакцина

Захвалност Замбије због донираних вакцина

20/08/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да су званичници Замбије исказали Србији велику и несебичну захвалност те државе на донацији 50.000 доза Спутњик В вакцина против корона вируса, које ће им бити уручене као донација наше земље.

 

 

 

Селаковић се, у наставку посете афричком континенту, у Замбији срео са вршиоцем дужности министра иностраних послова Замбије Чалвеом Ломбеом са којим је разговарао и о подизању нивоа нашег дипломатског присуства у Замбији и о именовању новог амбасадора Србије у тој држави, али и о могућности отварања амбасаде Замбије у Београду чему се, каже, и те како надамо и верујемо да ће убрзо бити и учињено.

“Са нашим пријатељем сам имао прилике да разменим неколико врло важних информација и имали смо један добар разговор, с обзиром на то да су они у припреми инаугурације свог новоизабраног председника. Током разговора могла се чути прво једна велика и несебична захвалност народа Замбије на донацију коју ћемо учинити  Замбији, а она се састоји од 50.000 доза Спутњик В вакцина”, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да је на састанку министар иностраних послова Замбије још једном поновио чврсту и јасну подршку нашем територијалном интегритету и суверенитету, али и изразио интересовање за присуство на обележавању 60. годишњице оснивања Покрета несврстаних земаља што ће Србија заједно са Азербејџаном обележити 11. и 12. октобра у Београду.

Министар Селаковић је подсетио да је ово његова друга посета Замбији у последња око два месеца и да је први пут био као изасланик председника Александра Вучића на сахрани првог председника Замбије Kенета Kаунде.

Шеф дипломатије Србије је навео да је Замбија држава у периоду транзиције власти, да су председнички збори у тој држави одржани пре непуних осам дана, а да је новоизабрани председник, за кога наводи да се дуго година борио да дође на ту функцију, такође велики пријатељ Србије и нашег народа.

 

“Замбија је држава у успону у овом региону, она постаје епицентар економског деловања читавог региона на југу Африке, традиционални је пријатељ Србије”, каже Селаковић.

Подсетио је да је Замбија једна од шест земаља која је 1992. у УН подигла руку против избацивања, односно суспензије тадашње СРЈ из чланства у УН и наш традиционални историјски добар пријатељ и партнер.

Нагласио је да у будућности треба да искористимо шансе за унапређење односа и развој односа на свим пољима.
Селаковић је предао честитку председника Србије Александра Вучића новоизабраном председнику Замбије Хакаиндеу Хашилеми.