Србија донирала Зимбабвеу вакцине против ковида и помоћ у храни

Србија донирала Зимбабвеу вакцине против ковида и помоћ у храни

20/08/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар иностраних послова Зимбабвеа Фредерик Шава потписали су данас уговор о донацији 30.000 вакцина против вируса корона, а из Србије тој афричкој држави стиже и помоћ од 65 тона прехрамбених производа.

 

 

Министар Селаковић је, након церемоније потписивања уговора, пренео грађанима Зимбабвеа и званичницима те државе поздраве председника Александра вучића и народа Србије.

“Искреност и топлина ових поздрава одражавају нашу блискост и међусобно разумевање као представника слободољубивих нација”, ракао је Селаковић, подсетивши да Србија и Зимбабве имају децанијама дуге пријатељске односе.

“Као и у кључним тренуцима антиколонијалне борбе, када су Београд и Југославија дипломатски, морално, војно и на друге начине помагали ослободилачке покрете афричких народа, на исти начин моја држава и данас у складу са својим могућностима помаже пријатељском народу Зимбабвеа у овим изазовним и тешким временима”, рекао је Селаковић.

Подсетио је да је и народ Зимбабвеа подржавао нашу државу у најтежим тренуцима током 90их година прошлог века, када је као нестална чланица СБУН гласао против увођења санкција Београду, чиме је заслужио вечну захвалност Србије.

“Вредности и принципи на којима је наша сарадња заснована у прошлости, и на којима је визија наших државника била заснована, и данас су релевантни. Мирно решавање несугласица, толеранција, једнакост, право на одрживи развој, поштовање међународног права, суверенитета и територијалног интегритета јесу принципи на којима и свет будућности мора бити заснован”, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је позвао представнике Зимбабвеа да у октобру у Београду учествују у обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља.

Србија, како је рекао, намерава да настави сарадњу са Зимбабвеом и осталим земљама Африке следећи вредности као што су поштовање независности, суверенитета и територијалног интегритета, немешања у унутрашње послове других држава.

Селаковић је истакао и да ће Србија у складу са својим могућностима наставити да помаже Зимбабвеу и другим државама Африке.

Министар Селаковић је домаћине упознао са начином на који се Србија суочила са епидемијом вируса корона, истакавши да смо за кратко време изградили две ковид болнице и да је при крају изградња треће, и да смо имали несебичну помоћ Русије и Кине у трансферу технологије за производњу вакцина.

Он је изразио уверење да ће у предстојећем периоду владе Србије и Зимбабвеа оснажити сарадњу на пољу борбе против корона вируса, али и по другим питањима од заједничког интереса.

Министар Фредерик Шава констатовао је да не изненађује то што Србија притиче у помоћ Зимбабвеу у тешким тренуцима, подсетивши да је Југославија, чија је Србија наследница, пружила велику помоћ у процесу стицања независности Зимбабвеа.

“Имали смо у прошлости велику сарадњу, трговали смо, размењивали искуства, компаније из Југославије су учествовале у градњи Зимбабвеа, а многе компаније попут Енергопројекта, су заправо српске компаније”, рекао је министар Шава.

Он је додао и да је у разговору изражена заинтересованост да се поново успоставе дипломатска представништва наших двеју држава, будући да у овом тренутку Србија нема амбасаду у Харареу, нити Зимбабве у Београду.

Министар Шава поручио је да ће Зимбабве са великим задовољством учествовати на обележавању 60 годишњице Покрета несврстаних у Београду.

Истакао је да Зимбабве виско цени одлуку Србије да помогне вакцинама против вируса корона и изразио наду да би Србија можда могла да помогне да Зимбабве сам почне да производи вакцине.

“Знамо да је Србија пријатељ Африке и Зимбабвеа, желимо вам свако добро и пренесите народу Србије да смо веома захвални на донацији вакцина и хране”, казао је министар Шава.

Осврћући се на вредности на којима почива пријатељство наше две државе, министар Шава је истакао да је Зимбабве уз Србију по питању КиМ, јер подржава чињенице и истину.

Министар Селаковић ће у наредна два дана посетити и Замбију, Анголу и Намибију, где ће предати вакцине против вируса корона, али и позвати званичнике тих земаља на обележавање 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља, 11. и 12. октобра у Београду.