Традиционално пријатељство и узајамно разумевање Србије и Кеније

Традиционално пријатељство и узајамно разумевање Србије и Кеније

19/08/2021 Off By BERB

Извор/Фото: mfa.gov.rs

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Најробију са државним секретар Министарства иностраних послова Кеније Абабуом Намвамбеом, и уручио му позивно писмо за учешће представника те земље на обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља, које ће бити одржано 11. и 12. октобра у Београду.

Саговорници су приликом сусрета на аеродрому у Најробију констатовали да су билатерални односи Србије и Кеније веома добри и пријатељски, и да их карактерише узајамно разумевање и поверење.

Министар Селаковић истакао је овом приликом да је Србија поносна на дугу историју односа и сарадње, која датира из периода СФРЈ и заједничких активности у Покрету несврстаних.

Шеф српске дипломатије још једном захвалио на принципијелној подршци Кеније територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Селаковић је констатовао да је економска сарадња наших држава недовољно развијена, али и да постоје велики потенцијали за њено унапређивање, посебно у областима пољопривреде, фармације, грађевинарства, тешке индустрије и енергетике.

Министар Селаковић поменуо је и сарадњу у оквиру пројекта „Свет у Србији“ и додао да Србија намерава да наредне академске године повећа број стипендија за студенте из афричких земаља.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић посетиће од 19. до 21. августа Зимбабве, Замбију, Анголу и Намибију, где ће имати сусрете са високим и највишим званичницима тих земаља.

Министар Селаковић уручиће донације вакцина против вируса корона, као и званичне позиве за учешће на обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља.