Вучић обишао Прокупље, Блаце и Брус

Вучић обишао Прокупље, Блаце и Брус

19/08/2021 Off By BERB

Фото: predsednik.rs/ Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је данас Прокупље, Блаце и Брус, где је разговарао са грађанима и привредницима. Председник је најавио нове инфраструктурне пројекте, као и додатна улагања у нова радна места чиме ће се умногоме подићи квалитет живота људи у овом делу Србије.

 

 

Председник Вучић је у Прокупљу обишао радове на реконструкцији зграде гимназије и средње медицинске школе „Др Алекса Савић“. У питању је прва реконструкција овог објекта након 75 година, док вредност радова износи 305 милиона динара.

“Овде ћемо да радимо још две основне школе и један вртић. Веома ми је драго да смо се одлучили за Прокупље јер мало где сам видео да људи толико поштују улагање у школе и децу као у овом крају”, нагласио је председник Вучић.

У обраћању грађанима након обиласка, председник је најавио да у септембру почиње и обнова пута Мерошина-Прокупље-Куршумлија, која би требало да буде завршена до краја 2022. године.

“Ради се о реконструкцији постојећег државног пута, који ће бити проширен и пресвучен новим асфалтом”, истакао је председник и додао и да ће на јесен почети изградња и прве деонице ауто-пута Ниш-Мердаре у дужини од 5,5 километара. Председник је истакао да ће пут имати 85 мостова, као и 35 тунела укупне дужине 18 километара и најавио да ће до Прокупља доћи и гасовод, који ће бити важан за индустријску зону Хисар, што ће коштати 36 милиона евра.

„То ће бити велика погодност за индустрију и довешће нове инвеститоре овде”, рекао је председник и најавио да ће се у Прокупљу градити и канализација, као и три фабрике за пречишћавање отпадних вода.

„Ако ово урадимо што смо рекли, а новац је већ одобрен за те пројекте, ово неће бити иста земља, исти округ, иста општина. Прокупље ће бити много богатије, а људи срећнији и задовољнији”, закључио је председник, након чега је посетио приватну млекару “Лазар” у Блацу, која половину својих производа извози на тржишта у региону, као и у Европску унију, Русију, Швајцарску и Јордан. Млекара “Лазар” основана је 1998. године, дневно преради чак 85.000 литара млека, а у компанији је запослено 220 радника.

 

“Драго ми је што имамо квалитетну робу коју извозимо. Фасциниран сам палетом производа”, рекао је председник и поручио да ова млекара треба даље да шири производњу и да јача извоз како би се заузела и друга страна тржишта у што већој мери. Председник је најавио и подизање

“Подићи ћемо премије за млеко. То сам обећао, а за прелевмане ћемо тек да видимо, јер то зависи и од ЕУ”, казао је председник, а потом наставио посету општини Блаце у селу Барбатовац, где је најавио отварање погона фабрике „Yumco“. Погон би требало да буде завршен за два месеца, а запослиће 75 радника.

„Запошљавање 75 радника, углавном жена, омогућиће опстанак на прадедовским огњиштима“, рекао је председник Вучић и додао да ће просечне плате износити око 38.000 динара. Председник је додао и да ће се радити два локална пута: Барбатовац-Кутловац и Стубла-Сув До, као и да ће Блаце добити гас и канализациону мрежу, те да ће бити замењене и азбестне цеви на водоводу и изграђена фабрика воде која ће коштати милион евра.

Председник је потом посетио Брус, где је прво обишао Дечија одмаралишта у власништву града Београда у овој општини, где је оценио да нису обнављана, упркос бројним најавама и обећањима из 2004. а потом из 2008. године. Председник Вучић је казао да ће то сада бити исправљено и најавио обнову ових објеката који ће поново постати регионални центар за одмор и рекреацију, чиме ће се у том крају задржати и велеики број младих, али и повећати туристички капацитети. У обраћању грађанима по завршеном обиласку, председник Вучић је захвалио грађанима Бруса на величанственом дочеку, истичући да је много тога до сада урађено, али да много планова и пројеката тек предстоји, као и да је много пројеката одобрено за реализацију, што ће бити од изузетног значаја за грађане Бруса и целог краја.

Председник Вучић је најавио и да ће на територији општине Брус бити разведена гасоводна мрежа, што је пројекат вредан 10-12 милиона евра, као и да ће се изградити и две нове трафо-станице, што ће уједно представљати и додатни подстицај за инвеститоре. Председник је додао и да ће за локалне путеве у општини Брус бити издвојено пола милиона евра.

У склопу посете општини Брус, председник је обишао и породично предузеће за прераду воћа и поврћа, „Вони М“, где је разговарао са власником Војканом Милосављевићем и запосленима. Компанија је основана 2007. године и усвојила је аутоматизовани систем за сушење воћа системом осмозе уз компјутерску контролу процеса. Компанија запошљава 20 људи, али отвара још један погон, будући да је потражња тржишта за њиховим производима све већа.

Председник је оценио да је технологија која се користи у овој фабрици изузетна, као и да ће држава наћи начина да обезбеди подстицај за ову врсту производње.

„Када видите колико се људи труде да им иде добро, када сте марљиви и вредни, онда је то најбоље“, констатовао је председник Вучић и додао да је држава спремна да у знатној мери помогне и домаће привреднике, позивајући их да то искористе.

Председник Вучић је завршио посету Брусу обиласком дестилерије у компанији АS Group Играш која се бави производњом воћних ракија и која годишње преради 1.000 тона воћа од којих се добија 100.000 флаша ракије која се извози на тржишта ЕУ и САД.

 

„Срећан сам што сам овде у Игрошу код Бруса, овде је диван поглед и ка Крушевцу, Брусу, Блацу… подсећа на најлепше призоре из Италије и Француске“, рекао је председник Вучић и поручио да ће породична предузећа у којој успешно ради и по неколико генерација, увек имати подршку државе за ширење производње и јачање извоза, како би српски брендови били све присутнији на светским тржиштима.