Обележена 107. годишњица Церске битке

Обележена 107. годишњица Церске битке

19/08/2021 Off By BERB

Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић предводила је данас у спомен-комплексу „Церска битка“, у месту Текериш код Лознице, државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом  обележавања 107. годишњице Церске битке.

 

 

 

Проф.  Др Кисић Тепавчевић је истакла да је на планини Цер, Гучеву и Мачковом камену, српска војска, уз присуство највиших официра у првим редовима и краља Петра и његових синова, почела да исписује славне странице спрске војне историје.

 

Наглашавајући да се војничка храброст јунака са Цера изучава и данас на војним академијама широм света, као ремек дело стратегијски изведене војне операције и најсветлији пример јунаштва, херојства и патриотизма, министарка Кисић Тепавчевић је поручила да су њихова дела бесмртна.

 

„Данашња Србија је исто толико храбра и посвећена слободарским идејама и очувању државног суверенитета и територијалног интегритета. Окренувши се будућности, с поносом се сећајући наших предака, ми потомци ових великих јунака живимо у земљи у којој је реч слобода највећа дужност и обавеза“, истакла је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић нагласила је да је тада Србија успела да порази аустроугарске трупе, супротставивши се војној сили која је у том моменту имала шест пута већу територију и једанаест пута више становника. Србија је тада, како је додала, извојевала прву победу савезничких снага на европским фронтовима.

 

„Зато данас, са овог места, где су сахрањени српски војници, поручујемо да се прошлост не заборави, а да се херојски подвизи церских јунака заувек памте. То је наше наслеђе и понос“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је у Спомен књигу у Музеју у оквиру комплекса уписала: „Србија ће заувек памтити вашу храброст. Живела Србија!“.

 

Поред министарке Кисић Тепавчевић, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Мачванског округа, Града Лознице, Града Шапца, Општине Крупањ, амбасада, као и представници бројних удружења и грађана oпредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.