Бројне могућности за сарадњу са Аустралијом

Бројне могућности за сарадњу са Аустралијом

18/08/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, примила је данас у опроштајну посету амбасадорку Аустралије у Србији Рут Стјуарт и са њом разговарала о сарадњи две државе у рударском и енергетском сектору, изазовима зелене транзиције, као и о сарадњи на питањима родне равноправности.

 

 

„Могућности за сарадњу је много. Пројекат „Јадар“ је стратешки важан за Србију и верујемо да ће компанија „Рио Тинто“ испунити све услове, у складу са највишим стандардима заштите животне средине, и да ћемо добити рудник литијума. Србија је унапредила своје законе у рударству и енергетици, ове године доносимо и нову стратегију развоја енергетике, као и национални план за климу и енергетику. Све то представља основу за долазак нових инвеститора и даљи привредни и економски развој наше земље. Аустралијске компаније су добродошле на инвестирају овде“, поручила је Михајловићева.

 

Амбасадорка Рут Стјуарт похвалила је законодавни оквир Србије у рударском и енергетском сектору, рекавши да нови закони представљају основ и дају предвидивост компанијама за пословање у Србији.

„Поред „Рио Тинта“ и пројекта „Јадар“, који је веома позитивно оцењен у Аустралији, и друге аустралијске компаније послују у рударском сектору у Србији и постоји заинтересованост за нове инвестиције. Уверени смо да „Јадар“ доноси огромне бенефите не само Србији, већ и целој Европи, у погледу производње литијумских батерија“, рекла је она.

 

На састанку је било речи и о унапређењу родне равноправности и положаја жена у Србији. Амбасадорка Стјуарт истакла је да је за свог мандата у нашој земљи сведочила добрим резултатима и постигнућима у овој области и додала да ће и нови амбасадор Аустралије у Србији наставити да пружа подршку напорима Србије у унапређењу родне равноправности.