Награђени припадници МУП-а ангажовани на гашењу пожара у Грчкој

Награђени припадници МУП-а ангажовани на гашењу пожара у Грчкој

19/08/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Припадницима Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, Хеликоптерске јединице и медицински тим Одељења за здравље запослених и безбедност на раду, који су били ангажовани на гашењу пожара у Грчкој, на свечаном пријему у Палати „Србија“ одато је признање за уложене надљудске напоре у борби са ватреном стихијом и додељене новчане награде.

 

 

Наши хероји са Евије награђени су од Министарства унутрашњих послова, али њихов труд и помоћ коју су пружили грчком народу одлучиле су да награде и „Еуробанк“ и „Директна банка“, које су почетком јула најавиле споразум о спајању и стратешком партнерству, чиме ће достићи тржишно учешће од преко 6,5%. Банке су им уручиле чек од 50.000 евра, који ће бити подељен између припадника МУП-а, чланова екипа које су учествовале у гашењу пожара.

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин захвалио се ватрогасцима – спасиоцима, припадницима Хеликоптерске јединице и медицинског тима у име свих Срба, Републике Србије и председника Александра Вучића, јер су показали најлепше и најхрабрије лице Србије, онакве каква она заиста јесте.

 

Истакао је да када је председник Александар Вучић издао наређење да крену у помоћ братском грчком народу, издао је наређење из душе сваког Србина.

 

„Нашој браћи је било тешко, зато смо били ту да помогнемо. Када сте стигли, сви су знали да од тада па до краја неће бити повлачења и одступања. Линија коју сте ви држали није пала. Ниједно дрво, ниједно село, ниједан град, ниједан човек није више био у опасности када су српски ватрогасци заузели своју линију и почели да је бране“, нагласио је министар.

 

Такве ствари, како је навео, се не заборављају, о њима се говори, оне се препричавају и како време пролази подвиг српских ватрогасаца ће бити све већи.

 

„Награда коју сте добили је награда захвалности коју нисте тражили и очекивали. Нико од вас није пошао на овај задатак питајући шта ће добити, колико ће остати, да ли ће то бити претња за њега, његово здравље, породицу. Нико од вас није питао да ли ће бити награђен. Чим сте стигли, ушли сте у борбу са ватреном стихијом“, рекао је министар.

 

 

Истакавши да су припадници Министарства унутрашњих послова ангажовани на гашењу пожара у Грчкој показали да је Србија у стању да се избори са сваком опасношћу, министар је навео да су се оглушили о једно његово наређење – да буду безбедни и да изнад свега воде рачуна о себи, свом здрављу и животу.

 

„Једва да сте ме послушали. Када сам вас гледао како сте се борили и радите, видео сам да нисте размишљали о мом наређењу, улазили сте у борбу, у ватру, тамо где нико ко брине о себи и свом здрављу не би ушао“, рекао је министар Вулин.

 

Отправница послова у Амбасади Републике Грчке у Београду Екатарина Рапти захвалила се Влади Републике Србије за допринос који су припадници Министарства унутрашњих послова дали у гашењу огромних пожара који су недавно захватили Грчку и истакла да ће грчки народ увек ценити и памтити братско пријатељство српског народа.

 

„У овим тешким временима, драгоцена подршка Владе Републике Србије и огромни изрази симпатије и солидарности српског народа дотакли су све Грке и у њихово име ја вам одајем признање и најдубље поштовање и захвалност“, навела је Рапти.

 

Према њеним речима, огромни напори, снага, храброст и одлучност у борби против ватре српских ватрогасаца доказ је да су чинови храбрости још увек могући.

 

Она је похвалила инцијативу „Еуробанк“ и „Директне банке“ која представља знак захвалности и признање за круцијалну улогу српских ватрогасаца у недавној борби са ватреном стихијом.

 

Члан Извршног одбора и директор Сектора за послове са привредом „Еуробанк“ Милан Вићентић истакао је да је уручена награда чин захвалности истинским херојима који су на терену показали шта значи бити племенит и хуман.

 

Навео је да је данашњи дан овој групацији битан из два разлога – први јер је то прва заједничка акција иницијатива две банке након потписаног споразума о спајању, а други што на овај начин можемо да поделимо захвалност грчког народа.

 

Заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације Владо Племић, који је био шеф српског тима у Грчкој, истакао је да су чланови тима поносни што су испунили задатак које им је задао председник Србије Александар Вучић.

 

„Отишли смо у Грчку да помогнемо братском народу, дамо свој максимум,  како би се избегле људске жртве, смањила материјална штета и што пре ликвидирао пожар“, навео је Племић.

 

Племић се захвалио министру Вулину на томе што је ватрогасце посетио на терену, што улаже у побољшање услова њиховог рада и што је препознао опасности са којима се ватрогасци-спасиоци суочавају.

 

„Сви  ми имамо одређену сигурност, јер иза нас стоји држава, министарство и министар. Наше породице су сада сигурније. Оправдаћемо указано поверење и дати све од себе да се и даље пожртвовано боримо са свим елементарним непогодама“, поручио је Племић.

 

Припадници МУП-а, ангажовани на гашењу пожара у Грчкој, министру Вулину у знак захвалности уручили су статуу ватрогасца.

 

Одмах по избијању катастрофалних пожара који су захватили Грчку, по наређењу председника Републике Србије Александра Вучића, помоћ колегама и грчком народу у гашењу пожара на острву Евија пружило је 36 припадника Сектора за ванредне ситуације  са 14 возила и 13 припадника Хеликоптерске јединице са три хеликоптера, два „Бел 212“ и „Х-145“, као и медицински тим Одељења за здравље запослених и безбедност на раду са три лекара.