Донација прехрамбених производа за седам најугроженијих држава

Донација прехрамбених производа за седам најугроженијих држава

05/08/2021 Off By BERB

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке о сарадњи у области одбране који ће допринети развоју свеукупних билатералних односа две државе.

 

Чланови владе донели су одлуку о донацији прехрамбених производа у вредности од преко 25 милиона динара, државама: Либану, Унији Коморе, Мадагаскару, Централноафричкој Републици, Лесоту, Есватинију и Зимбабвеу. Из републичких робних резерви најугроженијим државама биће испоручени прехрамбени производи (брашно, тестенине, шећер, со, уље) као наставак хуманитарних активности Републике Србије на глобалном плану и процеса продубљивањa међудржавних односа.

На седници је усвојена измењена Уредба о Програму подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“, којом се наставља успешна реализација овог програма и у 2021. години, као вид додатне подршке процесу интеграције незапослених младих на тржиште рада.

Програм има за циљ оспособљавање за самосталан рад 10.000 младих са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, без радног искуства, који се налазе на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање. Уредбом је утврђен увећан износ средстава за кориснике новог циклуса Програма, тако да ће се кориснику програма са средњим образовањем обезбедити месечна новчана накнада у износу од 22.000 динара, а кориснику програма са високим образовањем  у износу од 26.000 динара.

Влада Србије усвојила је Уредбу о начину чувања, узорковања, складиштења и уништавања одузетих психоактивних контролисаних супстанци којом се ова област усклађује са општеприхваћеним стандардима Европске уније и задовољава потреба праксе на националном нивоу у погледу јединствене методологије поступања на читавој територији Републике Србије. Тиме се стварају услови за примену уједначене праксе од стране надлежних органа, како би се на одржив, безбедан и по здравље и околину нешкодљив начин, омогућиле контролне мере од почетка (заплене супстанци) па до краја самог поступка (уништења супстанци) на основу јасно прописаних правила.

На данашњој седници усвојена је Уредба о оперативним резервама деривата нафте, угља и других енергената, којом ће се ове резерве формирати постепено до 1. јануара 2028. године, а након тога ће се одржавати у количини и структури која је прописана законом.

Чланови владе донели су одлуку да се организује и спроведе “Студија праћења ефеката имунизације против COVID-19 обољења у Србији“, као научни пројекат. Циљ овог истраживања је да се на случајном узорку популације сагледа хуморални (имуни) одговор, односно динамика појављивања и дужина присуства антитела дефинисаних карактеристика после вакцинације различитим врстама вакцине, одреди динамика развијања и трајања меморије ћелијског имуно одговора, прате мутације SARS – COV – 2 вируса у Србији, као и процена утицаја коморбидитета (придружених обољења) на ефекат имунизације.

Влада Србије донела је одлуку о оснивању Образовно-научног центра за промоцију педагошких наука у Јагодини, који ће се бавити организовањем рада Истраживачке станице посвећене педагошким и другим наукама о образовању, системским обукама запослених у тој области, обуком наставника за улогу ментора и тутора, као и обуком за рад са даровитим ученицима.

Данас је донета одлука о утврђивању мера заштите, границе заштићене околине и мера заштите заштићене околине Старе куће породице Жујовић у Неменикућама, непокретног културног добра и одлуку о утврђивању Индустријског објекта „Стара црепана и циглана“ – Terra у Кикинди за споменик културе.