Реализација прве фазе пројекта „Чиста Србија“

Реализација прве фазе пројекта „Чиста Србија“

05/08/2021 Off By BERB

Фото: МГСИ, Ђ.К.

 

Реализација највећег пројекта изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре “Чиста Србија” званично је започела данас потписивањем релевантних анекса између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, кинеских инвеститора CRBC и представника 14 локалних самоуправа.

 

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је да ће се у оквиру ове прве фазе пројекта “Чиста Србија” изградити 26 постројења за прераду отпадних вода и близу 700 км потпуно нове канализационе мреже у 14 општина и градова.

“План Владе Србије је да је да у наредних 5 година изградимо комуналну инфраструктуру у преко 80 одсто локалних самоуправа. Желимо да инвестирамо у комуналну инфраструктуру и постројења за прераду отпадних вода и тиме нашу земљу учинимо значајно чистијом за будуће генерације. После овог пројекта ова земља неће бити иста. За мене лично ово је најважнија инвестиција, јер од овога зависи будућност наше деце и уверен сам да ћемо успети да је спроведемо у свим градовима и општинама”, рекао је министар Момировић.

Локације где ће се пројектовати и почети с извођењем радова на изградњи комуналне (канализационе) инфраструктуре су: Варварин, Kнић, Бања Врујци, Kрупањ, Лајковац, Мионица, Kучево, Сврљиг, Kладово, Лазаревац, Велики Црљени, Обреновац, Врање, Нови Бечеј, Kрагујевац и Нови Сад.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић захвалио се министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на ангажману око спровођења овог пројекта и нагласио да је изградња комуналне инфраструктуре “вишедеценијска жеља и очекивања наших мештана без обзира да ли причамо о северу или југу Србије”.

 

“Ово је пројекат у интересу свих грађана и Србија је на путу да буде чиста и да буде боље место за живот”, нагласио је Вучевић.

Пројекат изградње комуналне инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада у Републици Србији „Чиста Србија” за чије спровођење је надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре конципиран је на основу потребе за повећаном еколошком заштитом вода и земље. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор кинеске грађевинске корпорације CRBC Џанг Сјаојуен потписали су комерцијалне уговоре о пројектовању и изградњи канализационе инфраструктуре и о пројектовању и извођењу радова на изградњи инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада у Србији. Уговорима ће бити омогућено пројектовање и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже и пумпних станица у 65 локалних самоуправа на 73 локације, као и санација или изградња регионалних депонија на шест локација.