Sastanak ministra Stefanovića sa delegacijom Kongresa SAD

Sastanak ministra Stefanovića sa delegacijom Kongresa SAD

05/08/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa delegacijom Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koju su predvodili kongresmeni Erik Svolvel i Šon Maloni.
 

Na početku sastanka ministar Stefanović je poželeo dobrodošlicu delegaciji i istakao zadovoljstvo zbog  razgovora o pitanjima od strateškog značaja u oblasti odbrane dve zemlje.

Stefanović je naglasio da Republika Srbija i Sjedinjene Američke Države imaju uzlazni trend bilateralnih odnosa, a da je njihov tradicionalno najperspektivniji deo saradnja u oblasti odbrane. Kako je rekao, naša zemlja visoko vrednuje dosadašnju saradnju u vidu zajedničkih vojnih vežbi i obuka, kao i donacije američke strane za sistem odbrane Republike Srbije.

Ministar Stefanović je, ovom prilikom, upoznao sagovornike da Republika Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Republike Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Predstavnici Kongresa Sjedinjenih Američkih Država zahvalili su se na srdačnom prijemu i izrazili nadu da će Republika Srbija i Sjedinjene Američke Države u narednom periodu podići saradnju na viši nivo i u oblasti odbrane, ali i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Oni su pružili podršku snažnom ekonomskom napretku Srbije i istakli da naša zemlja pozitivno utiče na ukupnu bezbednost u svetu, pre svega  kroz učešće u multinacionalnim operacijama UN i EU.

Današnjem sastanku koji je održan u Maloj ratnoj sali Starog Generalštaba prisustvovali su i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri i direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković.