Састанак са члановима делегације Конгреса САД

Састанак са члановима делегације Конгреса САД

05/08/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са конгресменима Сједињених Америчких Држава Ериком Сволвелом и Шоном Малонијем са којима је разговарао о развоју билатералних односа, као и о стабилности у региону Западног Балкана.

 

Председник Вучић је указао на важност јачања билатералне сарадње и унапређења укупних односа са САД, а посебно значај унапређења економске сарадње двеју земаља. “Србија жели да успостави боље односе са САД”, рекао је председник Вучић.

 

Двојица конгресмена су рекли да су дошли у посету Србији охрабрени економским резултатима, са намером да охрабре америчке инвеститоре да више улажу у нашој земљи.

 

Конгресмени Сволвел и Малони су изразили подршку регионалној иницијативи Open Balkan, коју виде као велику могућност за напредак Западног Балкана. Председник Вучић је рекао да је та иницијатива отворена и за остале у региону и да су регионална економска сарадња и међусобно повезивање основ за мир и стабилност.

 

Председник Вучић упознао је америчке конгресмене са резултатима које је Србија постигла на плану вакцинације. Делегација Конгреса САД је поздравила солидарност коју је Србија показала помажући, као одговоран сусед, донацијама вакцина и грађанима региона. Он је захвалио на досадашњој помоћи САД у оквиру борбе против пандемије, посебно имајући у виду чињеницу да су САД тренутно једна од највише погођених земаља овим вирусом у свету.

 

Председник Вучић је подсетио саговорнике да се ове године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД, изразивши наду да ћемо имати прилике да овај важан јубилеј адекватно обележимо, упркос рестриктивним околностима услед пандемије.