Novo ruho Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva

Novo ruho Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva

02/08/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović posetio je danas Narodni muzej u Beogradu, gde je sa direktorkom Bojanom Borić Brešković razgovarao o planovima za Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva.

 

 

 

– Ministarstvo odbrane želi da investira u Vojni muzej na Kalemegdanu i Muzej vazduhoplovstva kako bi dobili jedno novo ruho. Želimo da naši ljudi iz Ministarstva zajedno sa stručnjacima Narodnog muzeja, ali i drugim ekspertima naše zemlje, zajedno razmotre šta je to što možemo da uradimo za ove dve vojne ustanove – rekao je ministar Stefanović.

On je izrazio žaljenje što u nekim vremenima naša zemlja nije imala dovoljno sredstava za tu namenu.

– Danas, zahvaljujući boljoj ekonomskoj poziciji Srbije, možemo da razmatramo i ovu mogućnost. Želimo da građani naše zemlje u što većem broju vide ogromno umetničko blago koje se nalazi u oba muzeja i danas sam zamolio direktorku Borić Brešković da se Narodni muzej uključi i pomogne nam. Da svojim velikim znanjem i stručnošću, koje imaju i ona i njeni saradnici, ali i iskustvom, s obzirom da su prošli veliki proces renoviranja Narodnog muzeja, pomognu da jedan sličan postupak izvedemo i za Vojni muzej – rekao je ministar Stefanović.

Kako je rekao, dogovoreno je da zajednička radna grupa za početak izradi jedan veliki i ozbiljan projekat modernizacije i unapređenja Vojnog muzeja.

– Očekujem da naši stručnjaci zajedno brzo završe posao i da možemo da Vladi Srbije predstavimo projekat kojim ćemo u budućnosti revitalizovati i na potpuno novi način predstaviti Vojni muzej posetiocima – zaključio je ministar Stefanović.

Direktorka Borić Brešković izrazila je zadovoljstvo što je Narodni muzej prepoznat kao institucija koja je učinila ogroman napor da unapredi našu kulturu.

– Poznato je da sam Narodni muzej čitav niz godina nije bio u prilici da izloži ovo blago koje možemo danas da pogledamo, da smo prošli, uistinu, jedan težak put izgradnje i obnove ovog izuzetnog zdanja osnovanog 1844. godine. Vrlo mi je milo što ćemo imati prilike da sarađujemo sa izuzetnim muzejima, Vojnim muzejem i Muzejem vazduhoplovstva, i da naša iskustva možemo da prenesemo i da zajedničkim radom, timskim radom pre svega unapredimo još više našu kulturu – naglasila je direktorka Narodnog muzeja.

Kako je dodala, Vojni muzej je dugovečan muzej i na isti način simbolizuje i samostalnu Srbiju, jer ga je osnovao Milan Obrenović.

– To je još jedan dokaz više našeg puta, najboljeg puta da zajedničkim snagama na najbolji mogući način ostvarimo ciljeve, da ostvarimo da naša kultura bude dostupna svima – poručila je direktorka Borić Brešković.

 

Tokom današnje posete Narodnom muzeju, ministar Stefanović je obišao i izložbu “Pod zlatnim i plavim nebom”, a reč je o ikonama grčkih majstora od 15. do 19. veka.