На територији Мокре Горе проглашена ванредна ситуација

На територији Мокре Горе проглашена ванредна ситуација

02/08/2021 Off By BERB

Ватрогасци-спасиоци у садејству са Хеликоптерском јединицом настављају са гашењем пожара на Мокрој Гори и улажу максималне напоре да се спречи његово ширење и тренутно нема угрожених домаћинстава, изјавио је данас вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.

 

 

 

 

Чаушић је нагласио да ватрогасци већи део пожара, са три стране, држе под контролом и да се ради на успостављању контроле на најнеприступачнијем делу терена.

 

 

Вршилац дужности Начелника Сектора за ванредне ситуације је истакао да је на територији Мокре Горе данас проглашена ванредна ситуација, као и да су на гашењу пожара ангажована 132 ватрогасца-спасиоца са 42 возила, припадници Хеликоптерске јединице са четири летелице, као и 25 припадника Специјализоване јединице цивилне заштите и 16 добровољно ватрогасних друштава, који се надљудским напорима боре да пожар на Мокрој Гори ставе под контролу упркос тешким временским условима.

 

 

Он је нагласио да је пожар избио јуче око 17 часова и да се због изузетно јаког и врелог ветра муњевито проширио.

„Министарство унутрашњих послова је брзо реаговало, тако да је током ноћи ангажовано 100 припадника Сектора за ванредне ситуације, подигнута Цивилна заштита, добровољна ватрогасна друштва, а наредбом министра унутрашњих послова Александра Вулина и Хеликоптерска јединица“, рекао је Чаушић.

 

 

Тренутно је пожар, како је истакао, захватио више од 100 хектара, с тим да је са три стране окружен, а на неприступачном делу, како је навео, очекује да ће допринос дати Хеликоптерска јединица.

„У случају да не дође до неких екстремних услова, надам се да идемо ка повољном решењу“, нагласио је Чаушић.

Чаушић је навео да ће узрок пожара бити накнадно утврђен и апеловао на све да буду опрезни приликом боравка у природи, да не прилазе отвореним пламеном шуми, а нарочито да не бацају опушке цигарета како не би изазвали катастрофу.

 

 

„Морам да се захвалим свим ватрогасцима-спасиоцима. Ово је ко зна који по реду велики пожар ове године. Већина ових људи је право са гашења пожара у Негбини дошла на Мокру Гору. Хвала, наравно и припадницима Цивилне заштите и сјајним пилотима Хеликоптерске јединице“, рекао је Чаушић.

Александар Раичевић из Хеликоптерске јединице право са гашења пожара у месту Негбина стигао је на Мокру Гору како би заједно са колегама и припадницима Сектора за ванредне ситуације и тај пожар ставио под контролу.

 

 

„Ситуација јесте тешка, надморска висина је велика, високе су температуре, али боримо се. Видљивост је добра. Трудимо се да избацимо воду са безбедне висине и да на прави начин, онако како нас Сектор за ванредне ситуације наводи, угасимо тај пожар“, рекао је Раичевић.

Он је додао да у акцији учествују хеликоптери „газела“, ербас Х-145 и два „бел 212“.