Pomoć Republici Srpskoj za gašenje požara iznad Višegrada

Pomoć Republici Srpskoj za gašenje požara iznad Višegrada

31/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Po naredbi ministra unutrašnjih poslova i komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije Aleksandra Vulina, pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije uputili su se jutros oko 5.30 časova u Republiku Srpsku da pruže pomoć u gašenju požara na otvorenom prostoru na planini Stolac, iznad Višegrada.

 

Nakon što su pripadnici MUP-a uspeli da lokalizuju požare na izuzetno nepristupačnom terenu i u veoma otežavajućim vremenskim okolnostima kod Nove Varoši i kod Priboja, sa dva helikoptera „bel“, nosivosti vode od jedne tone, i helikopterom „gazela“, koji je predviđen za izviđanje, stigli su na planinu Stolac i nadljudskim naporima pokušavaju da zajedno sa ostalim službama Republike Srpske stave požar pod kontrolu.

Vulin je istakao da je Republika Srpska prioritet Srbije i da će Srbija uvek pomagati svojoj Srpskoj.

Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba, a naša politika je jasna – zaštititi Srbe gde god da oni žive. Kao što smo uspeli da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu kod Nove Varoši i Priboja, tako ćemo zaštititi i Srbe ovde u Republici Srpskoj, rekao je on.

Učinićemo sve da građani u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj, budu sigurni, mirni i bezbedni, poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, danas se pruža pomoć našoj Republici Srpskoj, ali je Srbija isto tako spremna da pomogne i svim drugim narodima u Bosni i Hercegovini, u Federaciji, kao i svima u regionu kojima je pomoć potrebna.

Ponosan sam na pripadnike Helikopterske jedinice, koji zajedno sa našim hrabrim vatrogascima-spasiocima pomažu svojim kolegama i braći iz Republike Srpske u gašenju požara, poručio je Vulin.

U akciji na veoma nepristupačnom terenu na planini Stolac učestvuje posada Helikopterske jedinice i pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Čačka i Bajine Bašte. Požar je zahvatio površinu od približno 10 hektara, a pripadnici Helikopterske jedinice do sada su imali 24 naleta i izbacili oko 20 tona vode.

 

Zahtev za upućivanje pomoći zasniva se na potpisanom Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske i Memorandumu o razumevanju između ministarstava unutrašnjih poslova.