Model odvijanja nastave od septembra zavisi od epidemijske situacije

Model odvijanja nastave od septembra zavisi od epidemijske situacije

29/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će, ukoliko epidemijska situacija bude nalagala, školska godina početi 1. septembra po prošlogodišnjem modelu.

Ružić je, gostujući na Televiziji Prva, istakao da je početak školske godine po prošlogodišnjem modelu najdrastičnija opcija, koja nas očekuje ukoliko epidemiološka slika u Srbiji bude nepovoljna.

Prvi potpredsednik Vlade je, međutim, izrazio nadu da će školska godina otpočeti na regularan način, pri čemu je ukazao na važnost što većeg obuhvata vakcinacije.

Mislim da je to u interesu dece i roditelja, kao i prosvetnih radnika i vannastavnog osoblja, i moramo vrlo odgovorno tome pristupiti, poručio je Ružić.

On je podsetio na to da je vakcinisano više od 50 odsto prosvetnih radnika i da je to dobar pokazatelj odgovornog ponašanja, ali i da ta brojka nije dovoljna.

Kada je reč o vakcinaciji dece, niko neće nametati takvu odluku, ali ukoliko shvatamo da je imunizacija civilizacijska tekovina, onda je logično da o tome porazmisle i roditelji i da donesu odluku, u skladu sa zaštitom zdravlja nacije, rekao je Ružić.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da onlajn nastava, ukoliko bude bilo potrebe za njenim održavanjem, ne bi trebalo da predstavlja problem, jer se u kontinuitetu radi na procesu digitalizacije.

Do kraja godine imaćemo još 20.000 opremljenih digitalnih učionica. Ideja je da imamo nacionalnu platformu koja će služiti za onlajn nastavu, dodao je Ružić.