Usvojeni predlozi više zakona

Usvojeni predlozi više zakona

29/07/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs

 

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam – studentsko stanovanje, kojim će se obezbediti sredstva za izgradnju dva nova studentska doma u Nišu i Beogradu, za smeštaj 1.400 studenata.

Nov studentski dom u Beogradu sa 1.000 kreveta biće izgrađen kao novi blok u Studentskom gradu, a predviđeno je da se studentski dom u Nišu izgradi u okviru kompleksa tehničkih fakulteta, za smeštaj 400 studenata.

Vlada je usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara, kojim se utvrđuje pravni okvir za jačanje međudržavne saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i informacionih tehnologija.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Amandmana na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Članovi Vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije. Za realizaciju ovog programa izdvojeno je 120 miliona dinara, kako bi se rešile osnovne potrebe kretanja seoskog stanovništva i sela bolje povezala sa opštinama i gradovima.

Vlada je donela odluku da se Ovčarsko-kablarska klisura proglasi predelom izuzetnih odlika, kako bi se očuvale njene prirodne vrednosti (geološke i biološke raznovrsnosti), zaštitilo ekološki značajno područje i sačuvale kulturno-istorijske znamenitosti.

Na sednici je doneta odluka da se sportistkinji Milici Mandić isplati novčana nagrada u visini od 70.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) za osvojenu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju u sportskoj disciplini tekvondo. Isti iznos pripao je i njenom treneru Draganu Joviću.

Za osvojenu srebrnu medalju u disciplini streljaštvo (vazdušni pištolj) na OI u Tokiju, Damiru Mikecu i njegovom treneru Goranu Mikecu biće isplaćena novčana nagrada od po 60.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti).

Za osvojenu bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju u sportskoj disciplini tekvondo, Tijani Bogdanović i njenom treneru Draganu Joviću biće isplaćena novčana nagrada u iznosu od po 50.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti).