Значајан напредак Србије у области иновација

Значајан напредак Србије у области иновација

26/07/2021 Off By BERB

Србија је остварила значајан раст од скоро 30% у последње три године у области иновација, објављено је у последњем извештају Европске комисије о оцени иновација (European Innovation Scoreboard).

 

Према овом извештају, у којем се оцењују различите компоненте иновација на основу званичних података, као што су области људског капитала, дигитализација, иновативне привреде и други, раст Србије је дупло бржи од раста држава чланица ЕУ.

 

Оцена извештаја Европске комисије јесте да је Србија у свим областима забележила запажен раст, поготово у претходне три године. Србија је сада на нивоу 66,2% просека ЕУ (2018. године била је на 58%), док је у одређеним областима далеко испред просека ЕУ. У области креирања иновација у малим и средњим предузећима Србија је 65,8% изнад просека ЕУ, а у области запошљавања у иновативним компанијама 46% изнад просека ЕУ у области.

 

Према извештају Европске комисије Србија је регионални лидер на овој листи, и убедљиво је испред и појединих држава чланица ЕУ (испред Румуније, Бугарске, Летоније, као и Пољске и Словачке).

 

Овај успех резултат је повећаних улагања државе у иновације, науку и образовање, као и приватног сектора који је препознао будућност привреде у области иновација. Број запослених у ИТ индустрији је дуплиран за мање од четири године на више од 40 хиљада у 2021. години. У Србији све већи број компанија развија своје иновативне производе, што и доказују продаје домаћих ИТ компанија за износе од више стотина милиона евра.

 

Препорука извештаја је да ће додатна улагања, поготово кроз финансијску подршку развоја стартапова, улагања у фондове ризичког капитала, и развоја образовања које ће омогућити већи број талентованих кадрова, омогућити даљи раст Србије на овој листи.

 

Извештај Европске комисије о оцени иновација, даје компаративну анализу у области иновација за земље чланице ЕУ и друге европске земље.