Мали примио Себастијана Сосу у опроштајну посету

Мали примио Себастијана Сосу у опроштајну посету

26/07/2021 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали примио је данас у опроштајну посету сталног представника Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији Себастијана Сосу.

 

 

Синиша Мали се захвалио Соси на одличној сарадњи и додао да су у претходном периоду Република Србија и ММФ имали заиста добар и конструктиван однос, те да је у јуну потврђен и нови саветодавни аранжман наше земље и те међународне финансијске институције.

 

Министар Мали је подсетио да је Одбор директора ММФ-а, 18. јуна потврдио нови саветодавни аранжман са Србијом, који ће трајати 30 месеци, и који представља још једну успешну потврду економске политике Републике Србије.

 

„Оно што је за нас посебно важно и што увек желим да нагласим то је да је тај аранжман искључиво саветодавног карактера што значи да нам није потребан новац од ММФ-а, чак ни у временима светске економске кризе изазване пандемијом вируса корона“, рекао је министар финансија.

 

Према речима Синише Малог, нови аранжман са ММФ-ом је подршка наставку реформских процеса у Србији и првенствено је усмерен на одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

 

„Акценат ће бити на даљим структурним и институционалним реформама, међу којима су даља реформа јавних предузећа и наставак модернизације Пореске управе. Посебан фокус је на такозваној зеленој агенди и у плану је израда свеобухватног плана за зелени раст“, рекао је Синиша Мали и истакао значај унапређења пословног окружења, као и спровођење одлучних мера за сузбијање сиве економије.

 

Сарадња са ММФ-ом нам, додао је, даје додатни кредибилитет у међународној финансијској јавности и њихова помоћ и савети су за нас значајни, посебно у овим, за цео свет, тешким временима, јер желимо да одржимо и унапредимо ниво привредне активности, а што даље води ка побољшању животног стандарда грађана Србије.

 

Министар Мали је истакао и добре економске резултате Републике Србије у претходном периоду, упркос пандемији корона вируса. Он је навео да је Србија у првом кварталу остварила раст БДП од 1,7 одсто, а да у другом кварталу очекујемо раст између 12 и 15 одсто.

 

„Имајући у виду текућа кретања, за ову годину можемо очекивати раст и од чак 7% и поново један од најбољих резултата у Европи. Податак који посебно охрабрује јесте да смо у првих шест месеци ове године имали 1,72 милијарде евра страних директних инвестиција, што је 19 одсто више него прошле године“, навео је министар Мали.

 

Нови програм сарадње Инструмент за координацију политика (Policy Coordination Instrument – PCI) трајаће од јуна 2021. до краја 2023. године.