Резултати акције ROADPOL-а

Резултати акције ROADPOL-а

26/07/2021 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, од 19. до 25. јула ове године, током међународне акције појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање прекршаја које чине возачи теретних возила и аутобуса, санкционисали су 606 возача аутобуса и 6.819 возача камиона.

 

 

 

Кад је реч о контроли теретних возила, 1.974 возача санкционисана су због прекорачења времена управљања и других прекршаја у вези са тахографима, док је њих 938 кажњено због непоседовања одговарајуће документације.

 

Такође, због техничке неисправности из саобраћаја је искључено 414 теретних возила, док је 45 возача камиона искључено због управљања возилом под дејством алкохола, а 13 због управљања возилом под дејством психоактивних супстанци.

 

Највише возача теретних возила санкционисано је на територији Полицијске управе у Нишу – 1.087, Полицијске управе у Суботици – 559, а Полицијске управе у Шапцу – 499.

 

Саобраћајна полиција је 24. јула на наплатној станици „Београд“ код Врчина, зауставила турског држављанина, за кога је контролом утврђено да је прекорачио дневно време управљања за девет сати и девет минута, односно да је у тренутку контроле управљао камионом 19 сати и девет минута без престанка, због чега је искључен из саобраћаја.

 

 

Два дана раније, из саобраћаја је искључен још један држављанин Турске који је заустављен на наплатној станици „Димитровград“. Он је прекорачио дневно време управљања камионом за девет сати и без престанка је управљао теретним возилом 18 сати.

 

Кад је реч о контроли аутобуса, скоро трећина возача, односно њих 199 процесуирана је због прекорачења времена управљања и других прекршаја везаних за тахографе, 97 због непоседовања одговарајуће документације, док је због различитих техничких неисправности из саобраћаја искључено 17 аутобуса.

 

 

Највише возача аутобуса санкционисано је на територији Полицијске управе у Крагујевцу – 182, Полицијске управе у Шапцу – 79, а Полицијске управе у Суботици – 65.

 

Иначе, ова међународна акција спроведена је истовремено у 30 европских земаља које су чланице организације ROADPOL (Мрежа саобраћајних полиција Европе).