Dodatnih 157 miliona dinara za infrastrukturne projekte u turizmu

Dodatnih 157 miliona dinara za infrastrukturne projekte u turizmu

23/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je to ministarstvo obezbedilo dodatna sredstva u iznosu od 157 miliona dinara za infrastrukturne projekte u turizmu.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug navela da je to ministarstvo u budžetu za ovu godinu imalo 600 miliona dinara opredeljenih za tu svrhu, ali da je sada uspelo da ukupnu sumu za infrastrukturu poveća za dodatnih 157 miliona.

Nastavićemo da radimo na unapređenju turističkih kapaciteta širom Srbije uprkos krizi, poručila je ona i dodala da se država za ovo ulaganje opredelila jer je razvoj turističke infrastrukture veoma važan za razvoj turizma u našoj zemlji.

Prema njenim rečima, ovaj novac će biti raspoređen lokalnim samoupravama, uglavnom za infrastrukturne projekte koje one budu predložile.

To će biti ili izgradnja određenih turističkih objekata ili turističke signalizacije, ali reč je o turističkoj infrastrukturi na lokalu, koja će znatno unaprediti ponudu u tim mestima, objasnila je Matić.

Istovremeno, ona je navela da, iako ove godine nećemo dostići rekordnu 2019. godinu, ohrabruje podatak da već imamo povećan devizni priliv od turizma za 29,3 odsto.

Ministarka je ocenila da je taj rast značajan i da, ako se sadašnji trend nastavi, a epidemijska situacija bude povoljna, možemo očekivati da ćemo ove godine od turizma prihodovati između 800 i 900 miliona evra.

Ona je ukazala na to da je 2021. godina domaćeg turizma, tako da među turistima preovlađuju naši građani, čiji je broj porastao za približno 50 odsto.

Matić je rekla da je smanjenje broja stranih gostiju očekivano, ali i izrazila uverenje da će krajem godine situacija biti nešto bolja, što nagoveštava povećan broj turista iz nekih zemalja sa kojima imamo sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji.

Proteklih meseci najviše stranih turista dolazilo je iz Rusije, a povećan je broj dolazaka iz Brazila, Južne Koreje i Luksemburga, što znači da se pojavljuju neke sasvim nove destinacije sa kojih nam dolaze turisti, istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, ovi podaci su ohrabrujući ali se dosta očekuje od povratka naših tradicionalnih posetilaca iz inostranstva, pre svega iz regiona, ali i iz Turske.