Podrška razvoju kulture na lokalnom nivou

Podrška razvoju kulture na lokalnom nivou

23/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održala je sastanak sa 43 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji su dobili sredstva za obnovu i izgradnju infrastrukture u oblasti kulture na konkursu Ministarstva „Gradovi u fokusu 2021“.

Gojković je tom prilikom istakla da će Ministarstvo kulture  nastaviti da ulaže u infrastrukturu, što je ključno za dalji razvoj, dodavši da je budžetom za 2021. godinu opredeljeno približno 350 miliona dinara, što je najviše sredstava do sada izdvojenih za podršku razvoju kulture na lokalnom nivou putem ovog konkursa.

Ona je uputila poziv predstavnicima gradova i opština da do kraja godine realizuju sve podržane programe, a oni su je informisali o toku realizacije projekata i planovima na njihovom sprovođenju do kraja godine.

Gojković je naglasila da će Ministarstvo sledeće godine nastojati  da izdvoji još više novca za razvoj infrastrukture, što je ključno za unapređenje oblasti kulture i umetnosti u lokalnim sredinama, podsticanje razvoja kreativnosti i kulturnih raznolikosti, kao i prepoznavanje specifičnosti kulturnog identiteta i održivog razvoja lokalne zajednice.

Ona je gradonačelnicima i predsednicima opština predstavila novi projekat Ministarstva „Prestonica kulture Srbije 2023. godine“, čiji je cilj obnova i razvoj infrastrukture i ukupnih kulturnih sadržaja u jednoj lokalnoj samoupravi, kako bi se podigao kvalitet kulturnog života i ubrzao umetnički i turistički razvoj.

Gradovi i opštine za ovaj projekat mogu da konkurišu od 2. avgusta do 2. septembra ove godine, nakon čega će biti izabrana lokalna samouprava koja će ovu titulu poneti 2023. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.