Prištinske vlasti opet demonstrirale nespremnost za ozbiljan dijalog

Prištinske vlasti opet demonstrirale nespremnost za ozbiljan dijalog

19/07/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da naša delegacija danas u Briselu nije mogla ni oko čega da se dogovori sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, jer su oni došli sa unapred pripremljenom odlukom da obesmisle dijalog, pa su tako odbili i predloge EU, koje je srpska strana prihvatila u potpunosti.

Vučić je, nakon razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, objasnio da je Srbija tokom današnjeg sastanka dobila tri predloga EU koji su usaglašavani sa glavnim pregovaračima i u sve tri tačke, bez ijedne zamerke, se usaglasila sa onim što je EU predložila, čak je prihvatila i neke želje Albanaca.

On je preneo da su predlozi EU bili da se intenziviraju napori na identifikovanju ostataka nestalih, da se obe strane suzdržavaju od akcija koje bi mogle da destabilazuju situaciju na terenu i da se redovno sastaju glavni pregovarači jednom mesečno.

Posebno interesantno je da nisu hteli da prihvate drugu tačku, uslovljavali su sve vreme novim političkim kriterijumima. Suština je da je Srbija, navodno, kriva za tri genocida, prvi koji se desio 1878. godine kada je stekla nezavisnost na Berlinskom kongresu, kazao je predsednik, dodajući da je Kurti objašnjavao i kako albanska prezimena vuku korene iz toponima mesta u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Kurti je nakon toga pričao o genocidu koji je Srbija počinila za vreme Balkanskih ratova ili Prvog svetskog rata i trećem 1999. godine.

Mi smo hteli da razgovaramo o nestalima, o tome da se urade DNK analize da se zadovolje porodice. Nisu hteli da prihvate, rekao je predsednik Srbije.

On je preneo da je razgovor bio vrlo neprijatan u svakom smislu, ali je jasno poručio da ne želi da prihvati ocenu onih koji bi rekli da je krivica podjednaka, jer krivice Beograda nema.

Naše krivice nema, mi smo stoprocentno prihvatili sve što je EU napisala, bez amandmana, ali neki su došli pre svega da razore dijalog, a mene strahovito brine druga rečenica, koju su izbegli da prihvate a to je da će da se uzdržavaju od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu, objasnio je Vučić.

On je poručio da je Beograd spreman za dijalog, koji će nastaviti, ali i istakao da je danas zabrunutiji za bezbednost Srba na KiM.