Србија брине о сваком свом грађанину

Србија брине о сваком свом грађанину

19/07/2021 Off By BERB

Дужност и обавеза Републике Србије је да брине о сваком свом грађанину и врати осмех на лице онима који га до сада нису имали, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић приликом доделе споразума о донацији кроз пројекат „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“.

 

 

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да је ово један од пројеката који омогућава да се директно виде продукти, односно резултати рада свих активности.

„На корисницима можете да приметите да им активности, које су реализоване кроз овај пројекат, мењају живот на боље и враћају осмех на лице. Како што и говори сам слоган пројекта – „Бринемо о свакоме“, тако треба и да се понашамо“, истакла је Кисић Тепавчевић.

Како је навела, овим пројектом, којим је укључено 19 јединица локалне самоуправе, биће обезбеђена адекватна стамбена решења за 421 породицу, односно преко 1500 људи. Оно што је посебно значајно јесте да ту спадају најосетљивије категорије становништва – Роми, особе са инвалидитетом, жртве породичног насиља, као и млади који излазе из система социјалне заштите и сада су способне да се осамостале.

 

„Овај пројекат омогућава њихово економско оснаживање кроз различите видове образовања, додатне едукације, подстицање запошљавања особа са инвалидитетом, различитим грантовима онима који први пут започињу своје послове, посебно у области пољопривреде, али и другим делатностима, односно конкретне активности које овим људима омогућавају да пруже свој максимум и допринесу напретку Републике Србије“, рекла је проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици рекао је да ће кроз овај пројекат 217 ромских породица, 80 особа са инвалидитетом, 72 жене жртве насиља у породици и 23 младих који су до сада живели у хранитељским породицама добити куће.

„Иза свих ових људи стоје тешке приче. Захваљујући овом пројектом они ће сада имати  боље услове за живот“, поручио је Фабрици.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић рекао је да ће Министарство на чијем је челу у наредном периоду дати активан допринос у планирању и спровођењу пројеката који подстичу социјалну инклузију, побољшање квалитета становања, унапређење социјалног становања и развоја система стамбене подршке.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је основна политика Владе Србије укључиви раст, што значи да се укључе сви потенцијали, што није могуће остварити уколико сваки грађанин нема основни пакет достојанственог „прибора“ за живот као што су становање, као и доступност свих садржаја.