Zlatibor dobio Regionalni inovacioni smart siti centar

Zlatibor dobio Regionalni inovacioni smart siti centar

19/07/2021 Off By BERB

Foto: Miloš Perić

 

 

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović danas je u Čajetini svečano otvorio Regionalni inovacioni smart siti centar, u koji je uloženo 20 miliona dinara.

 

Popović je naglasio da je Zlatibor danas upisan na inovacionu i digitalnu kartu Srbije i čitave Evrope, čime postaje deo integrisanog sistema sa više od 20 inovacionih startap centara i tehnoloških parkova u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Čačku.

Ministar je rekao da je cilj da korisnici ovih centara između sebe sarađuju i razmenjuju znanje i iskustva, što će doprineti stvaranju nove vrednosti i razvoju novih ideja koje će podržati razvoj Zlatibora i doneti dobrobit lokalnoj zajednici i ljudima koji ovde žive.

On je naglasio da je ovaj centar namenjen meštanima, ali i digitalnim i inovacionim nomadima iz čitavog sveta, koji pored odmora na Zlatiboru, mogu u ovom prostoru i da rade.

Prema njegovim rečima, mladi preduzetnici i inovatori u ovom startap centru imaće na raspolaganju najbolji „co-working“ prostor, najsavremeniju opremu za rad i mentorsku podršku za pokretanje biznisa i komercijalizaciju njihovih ideja na tržištu.

Popović je ukazao na to da mladi više ne moraju da idu u velike gradove poput Beograda, Novog Sada ili Niša da bi pokretali svoje biznise, već sada to mogu da urade u svom mestu, uz podršku najboljih mentora, koji rade u ovom startap centru.

Sve troškove finansiraće Vlada Srbije i opština Čajetina, jer želimo da se mladi vrate ovde, pokrenu svoj biznis i doprinesu razvoju opštine, regije i cele Srbije, naglasio je ministar.

Želimo da motivišemo mlade da ostanu u svom kraju i da tu zasnivaju svoje porodice i grade profesionalne karijere, koje više ne moraju da se naslanjaju na tradicionalne privredne grane, već to mogu da budu poslovi u kreativnoj industriji, poslovi vezani za programiranje, inovacije, pametne gradove i sela, ali i unapređenje usluga u turizmu i poljoprivredi kroz inovacije i digitalizaciju, zaključio je on.

Ministar je izrazio uverenje da će ovaj centar na Zlatiboru u budućnosti postati jedan od vodećih centara za razvoj inovacija i digitalnih rešenja u turizmu i poljoprivredi u ovom delu Evrope.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da osnivanjem pomenutog centra Zlatibor ide u korak sa savremenim evropskim i svetskim turističkim destinacijama.

Ovakav centar pruža našoj opštini mogućnost da kroz inovacije u turizmu prati savremene svetske trendove, objasnio je Stamatović i dodao da je veoma važna i primena inovacija u poljoprivredi kojom se bavi veliki broj građana Čajetine.

Prema njegovim rečima, osnivanjem ovog centra menjamo svest građana naše opštine i usmeravamo ih ka korišćenju novih tehnologija koje će omogućiti da se Čajetina razvija na održivim osnovama.

 

Direktor startap centra Darko Đurović izrazio je zahvalnost Kabinetu ministra Popovića i Vladi Srbije na izdvojenim sredstvima za otvaranje Centra, koji je već dobio prve stanare koji koriste njegove kapacitete za razvoj ideja i biznisa.

On je posebno pomenuo primer mladog bračnog para iz Beograda, Dušana i Ane Vušković, koji su se preselili na Zlatibor i, u okviru Centra, osnovali kompaniju za razvoj inovacija i pametnih rešenja koje podižu nivo kvaliteta seoskog života.

Regionalni inovacioni startap centar na Zlatiboru, pored zajedničkog prostora za rad, koji se prostire na više od 300 kvadratnih metara, raspolaže najsavremenijom tehnološkom opremom, ali sadrži i multifunkcionalnu salu gde mogu da se održavaju predavanja sa većim brojem učesnika, bioskopske projekcije, kao i pozorišne predstave.

Tu je i biblioteka, a Centar raspolaže i smeštajnim kapacitetima koje mogu da koriste “digitalni nomadi” kojima su turistički centri, kao što je Zlatibor, česta i poželjna destinacija.

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj izdvojio je 20 miliona dinara za uspostavljanje i opremanje Regionalnog inovacionog startap centra na Zlatiboru.