Čadež: Dijaspori ćemo ponuditi konkretne projekte za investiranje

Čadež: Dijaspori ćemo ponuditi konkretne projekte za investiranje

16/07/2021 Off By BERB

Privredna komora Srbije i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu organizovaće tri velike međunarodne investicione konferencije u narednih godinu dana na kojima će našim građanima u rasejanju predstaviti konkretne projekte za ulaganje u Srbiju, dogovoreno je danas na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Arno Gujona, v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

Do kraja ove godine biće organizovan skup naših privrednika iz dijaspore u Švajcarskoj, a početkom 2022. u Austriji i Nemačkoj, najavio je Čadež.

 

„Privredna komora Srbije će obezbediti informacije preko svojih 16 regionalnih komora o konkretnim projektima na lokalu u koje je već sada moguće investirati, od sektora turizma, ulaganja u banjske centre i otvaranja etno-sela, do poljoprivrede i IT sektora. Cilj je da se nakon više decenija pokušaja, najzad omogući našim građanima iz dijaspore da tačno znaju koji su projekti aktuelni i gde mogu da investiraju svoj novac i pokrenu biznis u Srbiji“, rekao je Čadež.

Kroz projekat “Poveži se, Srbijo” (Link up Serbia), nakon Švajcarske, Austrije i Nemačke, investicione konferencije će se organizovati i u ostalim državama sveta u kojima živi naša dijaspora.

„PKS može da pomogne svim zainteresovanima iz dijaspore koji žele da ulažu u kraj iz kojeg potiču, da im se administrativni postupci u lokalnim sredinama pojednostave i ubrzaju“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS kaže da bi za naše građane u dijaspori bilo značajno da se kroz projekat „Tačka povratka“ u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije širom sveta, otvore informativni centri koji će nuditi sve informacije o aktuelnim projektima za investiranje u našu zemlju.

Arno Gujon, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu ističe da je cilj da se kroz saradnju sa PKS, sa višedecenijske priče o potencijalima dijaspore, pređe na konkretna dela i našim uspešnim ljudima u rasejanju ponude privredni projekti u kojima mogu da učestvuju.

U planu je i formiranje novog Poslovnog saveta za dijasporu 2021-2024 PKS, koji će kroz konkretne aktivnosti raditi na tome da se jedan deo sredstava od doznaka preusmeri u pokretanje novih biznisa, i otvaranje radnih mesta u Srbiji. Kako bi se naša dijaspora čvršće povezala sa maticom, plan je da se do kraja godine pusti u rad onlajn baza investicionih projekata, koja je trenutno u izradi kroz projekat „Link up Serbia’’.