За пројекте заштите земљишта 333 милиона динара

За пројекте заштите земљишта 333 милиона динара

12/07/2021 Off By BERB

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са градоначелницима и председницима општина уговоре о суфинансирању реализације пројеката заштите и очувања земљишта као природног ресурса, за шта ће из буџета министарства у овој години бити издвојено готово 333 милиона динара.

 

 

Вујовић је навела да ће пројекти бити суфинансирани у 43 града и општине, којима су на јавном конкурсу одобрена средства.

 

 

– Ово је само један у низу конкурса за суфинансирање еколошких пројеката широм Србије који смо расписали ове године и велико је интересовање градова и општина. Овом приликом желим да их похвалим за квалитетно припремљене пројекте чија ће реализација омогућити бољи живот грађанима. Средства која додељујемо намењена су за санацију локација на којима су некада биле депоније, ерозивног земљишта, одрона, клизишта. Циљ нам је да на месту девастираног земљишта буду изграђени еко паркови и зелени простори које ће грађани моћи да користе – рекла је Вујовић.

 

 

Министарка је додала да су сви пројекти од изузетног значаја, јер директно доприносе очувању природе и земљишта као природног ресурса, истичући као посебно важне пројекте санације и рекултивације земљишта у близини речних сливова.

 

 

-План је да сви пројекти буду реализовани до 30. новембра, тако да ћемо резултате видети већ у овој години у Бору, Зајечару, Новом Пазару, Осечини, Зрењанину, Смедереву и другим градовима и општинама. Ми ћемо наставити истим темпом да улажемо у пројекте заштите животне средине ради очувања природних ресурса, јер на тај начин подижемо и квалитет живота наших грађана  – истакла је Вујовић.