Србија и САД партнери у енергетској транзицији

Србија и САД партнери у енергетској транзицији

12/07/2021 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са замеником помоћника државног секретара САД за енергетску дипломатију, Куртом Донелијем, о сарадњи две државе у области енергетике, пројектима и плановима у рударском сектору, стратешким оквирима за развој и гасној диверсификацији.

 

 

„Енергетска транзиција је велики изазов за све, а иако смо мала земља, желимо да будемо партнери. Поносни смо због нових законских оквира које имамо, а који су у складу са ЕУ стандардима, нарочито у делу заштите животне средине. Поред тога, до краја године имаћемо и Стратегију за развој енергетике до 2040. са визијом до 2050. године и план за климу и енергетику. Истовремено, свесни смо да је енергетска безбедност важна и на регионалном нивоу с обзорим на геостратешки положај Србије“, казала је Михајловићева.

 

Она је истакла да развој енергетике почива на четири стуба, а да су закони који су донети основа.

 

„Други стуб је енергетска ефикасност коју морамо да подигнемо како бисмо смањили потрошњу, јер сада трошимо 40 одсто више него што је просек у земљама ЕУ. Трећи стуб се тиче повећања капацитета који користе обновљиве изворе за производњу енергије и начина како да до 2050. године будемо карбонски неутрална земља. Четврти стуб је рударство, односно јадарит и бакар. На јесен ће почети са радом рудник Чукару Пеки и Србија ће бити други произвођач бакра у Европи. Сви стубови су подједнако важни, а циљ и наша визија је да све буде одрживо, и смањи негативан утицај на животну средину. Инвестициони план у области енергетике и рударства обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра. Србија је отворена за инвеститоре из САД, јер желимо најбоље светске компаније“, рекла је потпредседница Владе.

 

Она је, говорећи о снабдевању гасом, рекла да је диверсификација добављача наредни корак у снабдевању овим енергентом и да је Србија заинтересована и за јужни гасни коридор, као и за будући источно-медитерански гасовод.

 

Курт Донели, заменик помоћника државног секретара за енергетску дипломатију је рекао да је нова администрација САД високо поставила енергетику и борбу са климатским променама, као и Србија може да рачуна на помоћ САД у процесу енергетске транзиције.

„Иако смо на почетку, време је да имамо конкретне планове како да дођемо до заједничког циља. Наши стручњаци раде на томе и желимо да све анализе, нова сазнања поделимо са вама и пружимо сву техничку помоћ. Најважније је да истовремено бринемо и о људима, њиховим пословима, да повећамо економске активности и побољшамо квалитет живота“, рекао је Донели.