Сарадња са САД у области енергетике

Сарадња са САД у области енергетике

12/07/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са замеником помоћника државног секретара САД за енергетску дипломатију Куртом Донелијем о сарадњи двеју земаља у тој области – енергетској ефикасности, енергетској безбедности и преласку на зелену економију.

 

Премијерка Брнабић истакла је да је Србија усвојила неколико важних закона из области рударства и енергетике који ће значајно утицати на „зелену транзицију“, као и да се значајна средства улажу у уградњу филтера у српским фабрикама, што би требало да доведе до смањења загађење ваздуха и животне средине, с обзиром на то да грађани брину за своје животно окружење.

 

Премијерка Брнабић је нагласила да је Србија посвећена остварењу циља климатске неутралности до 2050. године, а Донели рекао да у потпуности охрабрује Београд да пружи пуни допринос у борби против климатских промена.

 

Саговорник председнице владе је додао да је нова америчка администрација међу главне циљеве поставила управо област енергетике, а у фокусу су енергетска сигурност и концепт енергетске правичности, како би грађани широм света имали довољно енергије и створили услове за креирање нових и бољих послова и радних места.