Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini važan za kulturu Srbije

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini važan za kulturu Srbije

06/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišla je danas radove na rekonstrukciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koji se obnavlja sredstvima resornog ministarstva.

 

Gojković je istakla da je ostalo još puno posla kako bi ova ustanova ponovo počela sa radom, dodavši da je cilj  Ministarstva da, uz pomoć novog rukovodstva, ova institucija ponovo bude jedan od prestižnih muzeja, u koji će dolaziti posetioci i izvan Jagodine, i kome će kulturna javnost posvetiti mnogo više pažnje, kao i da ono šta znaju strani stručnjaci o blagu koje ovde postoji u depoima postane dostupno svima.

Neophodna je revizija o utrošku sredstava jer stalno stižu novi zahtevi ka Ministarstvu kulture i informisanja i moramo da podvučemo crtu i vidimo šta je to do sada i na koji način urađeno, rekla je ona.

Ovde ima mnogo dobrih vesti, ali i problema u prethodnom radu ove ustanove, tako da mora da se izvrši revizija uloženih sredstava, da vidimo na šta je otišlo na stotine miliona dinara i u kojim rokovima može da se završi obnova, rekla je potpredsednica Vlade.

Oko 339 miliona dinara je predviđeno za čitavu obnovu i rekonstrukciju, rekla je Gojković i najavila da je u pripremi velika izložba ovog muzeja, koja će biti prikazana u Kulturnom centru u Parizu.

Prema njenim rečima, treba da se iskoristi interesovanje velikih i stranih kuća za blago koje postoji u Srbiji i nalazi se u depoima ovog muzeja, ali nije dostupno kulturnoj javnosti.

Gojković je obišla i Narodnu biblioteku „Radislav Nikčević“ povodom svečanog obeležavanja 170 godina njenog postojanja.

Ona je naglasila da je u vreme brzog širenja novih medija veoma važno da se književnost približi mladim generacijama, odnosno da se neguje nova publika, i dodala da oko 70 odsto članstva jagodinske biblioteke čine učenici osnovnih i srednjih škola i studenti.

Među 100.000 knjiga kojima raspolaže ova biblioteka, nalaze se mnoga vredna dela u kojima su opisani bogata istorija, život i običaji Jagodine i ovog dela Srbije, naglasila je ona i navela da je među ljudima koji su dali veliki doprinos razvitku bibliotekarstva u Jagodini bio i veliki srpski pesnik i slikar Đura Jakšić.

Potpredsednica Vlade je ukazala na činjenicu da su biblioteke oduvek bile čuvari našeg kolektivnog sećanja, te su, stoga, ulaganje u ovu oblast i razvijanje kulture čitanja nužni i od velike važnosti.

Gojković je poručila da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da podržava rad Narodne biblioteke u Jagodini, imajući u vidu da je reč ne samo o matičnoj biblioteci za ceo Pomoravski okrug, već i zbog njene posvećenosti očuvanju našeg kulturnog nasleđa.