Novim putevima i prugama povezujemo region sa EU

Novim putevima i prugama povezujemo region sa EU

06/07/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je naša posvećenost izgradnji putne i železničke infrastrukture ogromna, jer želimo da se dodatno povežemo sa partnerima u regionu i dalje sa državama članicama EU.

Momirović je, na ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti EU i Zapadnog Balkana u Sloveniji, na Brdu kod Kranja, uputio poziv svim prisutnim ministrima i predstavnicima EU da 13. septembra uzmu učešće na „Western Balkans Rail Summit 2021“, kada će Beograd postati železnički centar Evrope.

Na sastanku je bilo govora o prekograničnoj povezanosti između Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i o rešenjima koja će dovesti do poboljšanja upravljanja na granicama i smanjenja kolona vozila na graničnim prelazima.

Došli smo do zajedničkog zaključka da čekanja na granicama izuzetno negativno utiču ne samo na saobraćaj i transport, već i na ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, na povezanost i unapređenje naših odnosa. Usaglasili smo se oko toga i dogovorili korake koji će dovesti do relaksacije graničnih prelazaka, istakao je Momirović.

Na ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti EU i Zapadnog Balkana učestvuju i ministri transporta zapadnobalkanske šestorke, kao i resorni ministri država članica EU.

Današnji sastanak, koji se održava u svetlu slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske Unije, bio je prilika da sa kolegama ministrima razgovaram o dodatnim unapređenjima regionalne transportne mreže i saobraćajnom povezivanju Zapadnog Balkana sa EU, preneo je Momirović.