Uspešno završena 152. sezona u Narodnom pozorištu

Uspešno završena 152. sezona u Narodnom pozorištu

01/07/2021 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

U Narodnom pozorištu je danas održana konferencija za medije povodom završetka sezone. Ivana Vujić Kominac je sa velikom radošću istakla da se u Pozorištu, u otežanim okolnostima pandemije, radilo mnogo i uspešno, iz dana u dan. Upravo večeras počinju probe za još jednu premijeru za narednu sezonu. Biće to „Vlast“ Branislava Nušića u režiji Milana Neškovića a premijera će biti održana na sceni Raša Plaović krajem oktobra.

 

PROBA OPERE ORFEJ I EURIDIKA NARODNO POZORISSTE BEOGRAD
19. jun 2021. godine
FOTO: ZZELJKO JOVANOVICH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ovoj sezoni Drama je imala tri premijere.

 

„Vasa Železnova i drugi“ po delima Maksima Gorkog, u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena, „Iluzije“ po delu Pjera Korneja „Komične iluzije“ u režiji Nikole Zavišića i „Orlando“ prema romanu Virdžinije Vulf u dramatizaciji Tanje Šljivar, sa dopisanim tekstom Gorana Ferčeca i u režiji Bojana Djordjeva.

 

 

Opera je zbog svoje specifičnosti i epidemiološke situacije organizovala veliki broj ambijentalnih koncerata obilazeći različite delove Beograda, a na matičnoj sceni je izvela na desetine teatskih koncerata i programa, u skladu sa epidemiološkim merama. 23.juna održana je konačno i premijera opere Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“ pod dirigentskom palicom gosta iz Bugarske Diana Čobanova u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića.

 

Balet je tokom sezone održao 11 gala koncerata, otvorio platformu Mladi koreografi, pružajući priliku mladim članovima ansambla da se oprobaju i u ovoj oblasti a održano je i tri premijere.

 

„Mamac“ koreografkinje i autorke libreta Sanje Ninković, po muzici Maje Ćurčić i Marka Djukića, „Sedam smrtnih grehova“ koreografa i autora libreta Igora Pastora, na muziku Miroslava Baka. I „Mikelandjelo“, u koreografiji i režiji slovačkog autora Maria Radačovskog, čija je premijera, posle više odlaganja zbog bolesnih članova ansambla,  održana 20. maja.

Narodno pozorište otvorilo je i svoju treću scenu, ambijentalno Dvorište-Radionicu, na kojoj je izvedena opera Žorža Bizea „Karmen, jedna tragedija“, scensko čitanje i ispitna predstava studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

Nije izlostalo ni učešće predstava Narodnog pozorišta na festivalima u zemlji i regionu. Upravo ovih dana „Noćni pisac“ Jana Fabra u tumačenju Slobodana Beštića učestvovaće na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu.  „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića biće na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci, kao i na letnjim festivalima u Crnoj Gori,  „Hazarski rečnik“  po romanu Milorada Pavića učestvovaće na festivalu El Eskorijal u Španiji a „Vasa Železnova i drugi“  na Festivalu Gorki u Rusiji.

Statistika potvrđuje da je i u otežanim uslovima pandemije u Narodnom pozorištu u protekloj sezoni održana 251 predstava, da je u u proređenom gledalištu bilo oko 50 hiljada gledalaca, a prvaci Opere, Drame i Baleta okitili su se brojnim profesionalnim nagradama. Na sceni Narodnog pozorišta gostovali su brojni ansambli iz Srbije i regiona, a ugošćena je i „Opera Sankt Peterburga“.

Prva premijera za sledeću sezonu već se uveliko priprema. Biće to „Vuci i ovce“, komedija Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, koju režira Egon Savin, a čija premijera se već najavljuje za 21. seprembar. Sredinom oktobra sledi i premijera baleta „Alisa“ koreografa Dejana Kolarova, a krajem meseca „Vlast“ Branislava Nušića“ u režiji Milana Neškovića.

Ova 152. sezona nazvana je „Ponovo zajedno“ i otpočela je 29. avgusta prošle godine zajedničkim  ambijentalnim predstavljanjem istorije i umetnika Narodnog pozorišta. 153. sezona se priprema u nadi da će epidemiološka situacija dozvoliti da zamišljeni repertoar bude i realizovan.