Obveznice Srbije uključene u JP Morgan indeks

Obveznice Srbije uključene u JP Morgan indeks

01/07/2021 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da su obveznice Srbije zvanično danas uključene  u JP Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index).

Pomenuti indeks uključuje državne obveznice denominovane u lokalnoj valuti kojima se redovno trguje, sa fiksnim kuponskim stopama, a kojima strani investitori mogu lako da pristupe.

Ministar Siniša Mali istakao je tim povodom da je ovo veliki uspeh za našu zemlju i još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu.

On je ukazao na to da JP Morgan indeks prate svi ozbiljni profesionalni investitori u svetu, a to znači da će imati Srbiju na radaru za potencijalna ulaganja.

Srbija je danas zemlja koja ima poverenje u međunarodnom investicionom okruženju. Postigli smo značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih hartija od vrednosti, što je doprinelo uključenju srpskih obveznica u renomirani JP Morgan indeks, i ujedno povećalo aktraktivnost domaćeg tržišta i priliv novih investicija, objasnio je ministar.

Od februara ove godine, kako je podsetio, kada je i najavljeno uključenje u indeks, primetan je značajan porast prometa na sekundarnom tržištu, kao i dolazak novih kupaca navedenih obveznica, stranih investicionih fondova, koji potvrđuju činjenicu koliko je važno biti deo GBI-EM Global Diversified Index.

Na ovaj način se otvaraju vrata i za bolje uslove za privredu, kao i za lokalne i međunarodne investitore, rekao je Mali i dodao da je promet ovim obveznicama na sekundarnom tržištu u junu, do uključenja,  porastao za više od 260 odsto u odnosu na januar, pre nego što je JP Morgan objavio informaciju o datumu uključenja.

On je naglasio da je ovo postignuće potvrda svih aktivnosti koje Ministarstvo finansija vrši u pogledu razvoja tržišta kapitala, a čemu će najviše doprineti Strategija razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru.

Prema njegovim rečima, ovakva strategija se po prvi put donosi, a cilj je da se ubrza razvoj tržišta kapitala, zatim da se unapredi ponuda finansijskih instrumenata i povećaju domaće i strane investicije, a što će dalje uticati i na veći rast BDP-a.

Osim pomenute strategije, u proteklom periodu usvojeni su i sistemski zakoni koji su takođe usmereni ka poboljšanju razvoja tog tržišta. Dakle, naš glavni cilj je da srpska ekonomija raste, a visoke stope rasta možemo da dostignemo upravo ukoliko imamo stabilno i razvijeno tržište kapitala, zaključio je Mali.

Pored GBI-EM Global Diversified Index, Republika Srbija ulazi i u GBI-Aggregate (GBI-AGG).

U indeks su uključene tri dinarske benčmark obveznice sa dospećem 11. januara 2026. godine (RSMFRSD89592), 6. februara 2028. godine (RSMFRSD55940) i 20. avgusta 2032. godine (RSMFRSD86176), navodi se u saopštenju.