Северна Македонија: Амбасадорка Јовановић ступила на дужност

Северна Македонија: Амбасадорка Јовановић ступила на дужност

09/06/2021 Off By BERB

Амбасадорка Републике Србије у Северној Македонији Невена Јовановић предала је данас акредитивна писма председнику Републике Северне Македоније Стеву Пендаровском, чиме је и званично ступила на дужност.

 

 

Амбасадорка Јовановић је председнику Пендаровском и свим грађанима Северне Македоније пренела поздраве председника Републике Србије Александра Вучића, уз најбоље жеље за свеукупни просперитет и свестрани развој наших билатералних односа.

Јовановић је нагласила да Србија посебну пажњу поклања односима са Северном Македонијом, као једним од најближих суседа и изразила спремност да ради на даљем јачању и унапређењу сарадње у свим областима.

Она је истакла да су наше две земље повезане снажним културно-историјским везама, указавши на то да су Срби који живе у Северној Македонији и Македонци који живе у Србији, додатни мост који нас свакодневно спаја.

Према њеним речима, Србија и Северна Македонија се заједнички залажу за дугорочну стабилност региона првенствено кроз економско повезивање.

Јовановић је нагласила да Србија подржава Северну Македонију у њеним европским аспирацијама, истичући да је читавом региону место у Европској унији, као простору коме географски, историјски и културно припадамо.

На церемонији предаје акредитивних писама, председник Пендаровски нагласио је да су две пријатељске земље и два народа повезани дугогодишњим традиционалним пријатељством, блиским културним везама и интензивном сарадњом у многим областима од обостраног интереса.

 

 

Председник Пандеровски је рекао да је висок ниво билатералних односа потврдила и блиска сарадња током хуманитарне кризе изазване пандемијом Ковид-19.

Такође,  Пандеровски је истакао да очекује да ће две пријатељске земље искористити све потенцијале и дати приоритет сарадњи на конкретним билатералним и регионалним пројектима, у економији и трговини, инвестицијама, инфраструктури, енергетици, као и у свим другим областима од заједничког интереса.