Хапшења због прања новца и злоупотребе положаја одговорног лица

Хапшења због прања новца и злоупотребе положаја одговорног лица

09/06/2021 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапсили су две особе,  док ће против осамдесетогодишњег мушкарца поднети кривичну пријаву, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца и на тај начин противправно присвојили 931.000.000 динара.

 

Ухапшени су Б. М. (1954) и М. М. (1989), одговорна лица „Selinus gas&oil“ д.о.о из Новог Сада, док се за двојицом Казахстанаца који су одговорна лица једне фирме у Лондону, која је иначе и оснивач фирме „Selinus gas&oil“, интензивно трага.

 Осамдесетогодишњи мушкарац, одговорно лице ДП „Нови Сад гас“, сумњичи се да је са Б. М. и М. М, по претходном договору, склопио уговор о посредовању којим се „Selinus gas&oil“ обавезује да обезбеди банкарску гаранцију за добијање кредита за ДП “Нови Сад гас“ који му је био потребан ради измирења дуговања према „Србијагасу“, због испорученог гаса.

На име банкарске гаранције ДП „Нови Сад гас“ је, како се сумња, предузећу „Selinus gas&oil“ уплатило 575.369.720 динара, које је новац трошило на фиктивно пословање и извлачило га из Србије аванским плаћањем ка више иностраних правних лица, притом не обезбедивши банкарску гаранцију за ДП „Нови Сад гас“.

Како се сумња, новац су такође извлачили из ДП “Нови Сад гас“ тако што су одговорна лица „Selinus gas&oil“ склопила уговоре о зајму, у износу више од  322.000.000 динара, са више правних лица, док им је гарант за ове зајмове било ДП “Нови Сад гас“.

Осамдесетогодишњи мушкарац се сумњичи да је потписивао бланко менице, иако је знао да се новац неће вратити  предузећу ДП „Нови Сад гас“.

Такође се сумња да је он неосновано подигао 34.000.000 динара са благајне овог предузећа и предао га на руке осумњиченом Б. М.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.