Koncert srpskog i britanskog vojnog orkestra na otvorenom

Koncert srpskog i britanskog vojnog orkestra na otvorenom

06/06/2021 Off By BERB

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” i Gudački orkestar Grofice od Veseksa održali su sinoć zajednički koncert ispred Kulturnog centra Beograda.

 

Posebno inspirisani vojni muzičari, izveli su splet svetski poznatih hitova, popularne kompozicije filmske i umetničke muzike srpskih, britanskih i internacionalnih autora, kao i čuvene i uvek rado slušane srpske vojne marševe, ali i tradicionalne britanske melodije. Za dirigentskom palicom smenjivali su se Katarina Božić i major Igor Mitrović iz Ansambla „Binički” te gošća iz Ujedinjenog Kraljevstva kapetan Sara Marinesku.

Mnogobrojni prolaznici na početku pešačke zone Knez Mihailove ulice i Trga Republike, zastajali su i začas postali oduševljena publika koja je aplauzom nagradila svaku od izvedenih melodija. S posebnim oduševljenjem uživalo se u hitovima grupa Kvin, Aba i Bitlsi, muzici iz filmova o Džemsu Bondu, kolažu srpske tradicionalne muzike i uvek rado slušanim „Tamo daleko” i „Pukni zoro”.

U redovima srpskih i britanskih vojnih muzičara, jedna violina bila je u rukama ambasadorke Velike Britanije njene ekselencije Šan Maklaud koja im se pridružila u izvođenju nekoliko numera.

Da je večerašnji koncert dva vojna orkestra ono što je nedostajalo građanima Beograda tokom epidemije koronavirusa govori i beograđanin Relja Ćurčin.

–  Oduševljen sam, lepo, prelepo, posle ove korone da čovek može da jedan koncert pod vedrim nebom ovako sluša.

Među spontano okupljenom publikom bilo je i onih koje je ovaj koncert podsetio na nastupe koji se održavaju na ulicama svetskih metropola.

– Ulepšalo mi je veče. Fenomenalno je, kad god sam putovala u bilo kojoj svetskoj metropoli ovo je uobičajena stvar i volela bih da to bude i u Beogradu – rekla je Nataša iz Beograda.

U publici su se našli i poznavaoci i poštovaoci rada Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” poput beograđanke gospođe Svetlane Blagojević.

– Koncert mi se jako dopada. Vidim da je na repertoaru popularna muzika, to nama odgovara, malo nas uveseljava. Ja sam tu slučajni prolaznik, volela bih da bude stalna praksa, a već oni imaju svoje koncerte koliko znam i na Kalemegdanu i tako dalje, pošto pratim rad ansambla „Stanislav Binički” – rekla je gospođa Blagojević.

Organizatori i pokrovitelji ovog jedinstvenog muzičkog dešavanja su Ministarstvo odbrane i Britanska ambasada u Beogradu u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.


Nadahnuti nastup Umetničkog ansambla „Stanislav Binički” i Gudačkog orkestra Grofice od Veseksa predstavlja nastavak saradnje vojnih orkestara Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva koja je započeta još pre nekoliko godina. Tom prilikom je Umetnički ansambl „Stanislav Binički” ugostio kolege iz Orkestra divizije Princa od Velsa.